Mazurek Snickersowy

MAZUREK SNICKERSOWYMazurek Snickersowy to połączenie kruchego ciasta z kajmakiem i słonymi orzeszkami, a dodatkowo i  żurawiną i z migdałami… Czyli wszystko co najlepsze w jednym… A to za sprawą Snickersów, które rozpuszczone w kapieli wodnej i połączone ze śmietanką stają się wspaniałą masą.

Mazurek jest wspaniale kruchy i obłędnie słodko-słony. Idealny na Święta :)

MAZUREK SNICKERSOWY
Napisz recenzję
Drukuj
Ciasto kruche
  1. 250 g mąki (np. 200 g pszennej i 50 g razowej)*
  2. 150g masła
  3. 2 żółtka
  4. 70 g cukru pudru
POLEWA
  1. 6 batonów Snickers
  2. 4 łyżki śmietanki 30%
DO DEKORACJI
  1. migdały, żurawina suszona, orzechy laskowe, orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki zimnego masła – siekamy całość.
  2. Dodajemy żółtka i cukier puder. Ciasto szybko wyrabiamy, zwijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do lodówki.
  3. Snickersy kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę z batonami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą.
  4. Batony mieszamy, dodajemy do nich śmietankę. Masę trzymamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się batoników.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na kształt prostokąta. Możemy lekko podsypać mąką. Prostokąt ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta ozdobnie nacinamy – robimy kształt krzyżyka lub zawijamy w warkocz.
  6. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
  7. Ciasto zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.
  8. Na ostudzone ciasto nakładamy masę z batonów Snickers, wyrównujemy łyżką.
  9. Mazurka dodatkowo ozdabiamy migdałami, orzechami laskowymi, włoskimi i suszoną żurawiną.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

MAZUREK SNICKERSOWY

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *