Mazurek z czekoladą i hibiskusem

mazurek z czekoladą i hibiskusem

mazurek z czekoladą i hibiskusem

Kruche ciasto, polewa z czekolady i puder hibiskusa – oto cały mazurkowy sekret.

To pyszny, bardzo prosty mazurek. Możecie zrobić polewę z czekolady białej lub też karmelowej.

Hibiskus to dodatek, który przełamuje słodkość ciasta. Zmiksowane płatki hibiskusa (suszone kupuję w sklepie na dziale z herbatami) mieszam z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną pastę nakładam na czekoladę i rozprowadzam patyczkiem. Łatwe, prawda? :)

Mazurek z czekoladą i hibiskusem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Ciasto kruche
  2. 250 g mąki pszennej
  3. 150g masła
  4. 2 żółtka
  5. 70 g cukru pudru
Dodatkowo
  1. 200 g białej czekolady (lub karmelowej)
  2. 1/3 śmietanki 30% (70 ml)
  3. garść płatków hibiskusa
PRZYGOTOWANIE
  1. Składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na kształt prostokąta (ok. 0,5-0,7 cm grubości). Możemy lekko podsypać mąką.
  3. Prostokąt ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta ozdobnie nacinamy – robimy kształt krzyżyka lub zawijamy w warkocz.
  4. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
  5. Ciasto zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.
  6. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Masę czekoladową wylewamy na upieczony spód.
  8. Płatki hibiskusa miksujemy w młynku na pył.
  9. Do ok. 3 łyżek dodajemy łyżkę wody i rozcieramy na pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy więcej wody.
  10. Na całej powierzchni mazurka łyżeczką nakładamy kropki z pasty hibiskusa, a następnie każdą kropkę rozmazujemy patyczkiem.
  11. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce - do zastygnięcia czekolady.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
mazurek z czekoladą i hibiskusem mazurek z czekoladą i hibiskusem mazurek z czekoladą i hibiskusem

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.