Meat Warsaw

Na co dzień, na moim Facbooku czy Instagramie, dzielę się z Wami relacjami z miejsc, które bardzo lubię. Dostaję mnóstwo zapytań o lokale i restauracje, które polecam. A że Odczaruj Gary to blog kulinarny, jakoś nie po drodze było mi z opisywaniem restauracji tym bardziej, że profesjonalnie i naprawdę dobrze zajmują się tym moje koleżanki. Jednak bliskich sercu miejsc jest coraz więcej, więc szczerze pragnę się nimi z Wami podzielić. 

I tak na pierwszy rzut idzie kultowy Okrąglak, który z klasą, kulturą, ciepłem i magią został zamieniony w super miłe bistro – Meat Warsaw. 

Meat Warsaw to nie białe obrusy i nadęta atmosfera. Meat Warsaw to miejsce, gdzie totalnie się wyluzujecie, ale będziecie czuli się zaopiekowani – zmysłowo i jedzeniowo. To piękne ściany, miedziana farba, klasyczne krzesła i stoły, ale i nowoczesne lecz domowe bieżniki, kwiaty i super ciepła atmosfera. Za tą częścią stoją Marta Tomaszek (właścicielka) i Kasia Dudek, znana wszystkim jako Owieczka (Menadżer). To dziewczyny wraz z super załogą (Mateusz, Beti) tworzą atmosferę taką, że żal do domu wracać.

Choć atmosfera w Meat Warsaw przyjemna jest i dla oka i dla ucha, aby całość była pełna i właściwa, należy w tym miejscu wspomnieć o kuchni. W kuchni rządzi Jarek – młody, ambitny, a przede wszystkim skromny chłopak, który nakarmi Was tak, że Wam buty spadną. Od kilku miesięcy w Meat Warsaw proponuje dania, za którymi zwyczajnie tęsknię. Zupa z ogonów wołowych podana z wytrawnym ptysiem jest pełna w smaku i doskonała. W zupie oprócz ptysia znajdziemy solidną porcję mięsa i pieczone warzywa. Jest esencjonalna i magiczna, bo chce się ją jeść wciąż i wciąż.

Jeśli chodzi o przystawki, w karcie znajdziecie śledzia (śledź / burak pieczony / creme fraiche z wasabi / olej koperkowy / prażony orzech włoski), i tatara (mięso z krzyżowej / szalotka / ogórek kiszony / sos Worcester / musztarda / żółtko zasalane / prażony orzech laskowy / lubczyk).

 

Dania główne to burger (wołowina sezonowana / boczek / pikle z ogórków / ser Mimolette / konfitura z cebuli / salsa pomidorowa / sałata / sos bluecheese) – zaraz po kanapkach Pogromów Meatów to ulubiony burger Karola.

W karcie znajdziemy również doskonałego steka i żebro, które jest moim kolejnym ulubionym daniem. Rozpływające się w ustach żebro, z glazurą BBQ podane jest na kimchi. Całość smaku równoważą delikatne, chrupiące i zwiewne chipsy z ziemniaka i dymka. Żebro z kimchi to obłęd, blagam idźcie tam i spróbujcie tego dania.

Risotto z bakłażanem jem w Meat Warsaw bardzo często. Idealny ryż i świetna konsystencja risotto, aromat trufli i delikatny, miękki ale chrupiący, pieczony bakłażan podany z kasztanami jest po prostu i zwyczajnie pysznym daniem.

Kartę dań głównych wieńczy sum, którego szef podaje z domowymi kopytkami z chorizo, sosem śmietanowym, musztardowcem i wędzoną solą. Brzmi kosmicznie? Zdziwicie się. Proste, pięknie podane, pyszne danie!

 

Desery są eleganckie, sezonowe, nie przekombinowane, doskonałe w swojej prostocie. Mowa tu o gruszce i śliwce, w których Jarek podkreślił wszystko to, co w tym owocach podkreślenia jest warte.

A dodatkowo wróbelki ćwierkają, że lada dzień w Meat Warsaw będzie karta lunchowa :)

W Meat Warsaw napijecie się lemoniady, herbaty, kawy, wódki, piwa, wina i bąbelków.

 

 

 

 

 

 

Meat Warsaw to miejsce eleganckie, ale na luzie. Tam możecie sami zjeść zupę, możecie umówić się z przyjaciółmi, pójść na burgera z dzieckiem czy spędzić romantyczny wieczór z ukochaną osobą. Lubię atmosferę, która tam panuje, lubię tych wszystkich ludzi, którzy to miejsce tworzą. 

Meat Warsaw to miejsce przyjazne psom, sukom i dzieciom :)

 

adres: Meat Warsaw

ul. Świętokrzyska / róg Emili Plater

Warszawa

tel: 789 261 095

*Właściciele: Marta Tomaszek/Tomek Tomaszek/Karol Machnikowski

*Menadżer: Kasia Owca Dudek

*Szef Kuchni: Jarek D.

*Szef Baru: Mateusz Kubicki

*Boska kelnerka: Beata Aniśko

*reszta boskiej załogi: Włodek Korotowski Szymon Sarna, Kosmos Kosmos (dane pochodzą od Kasi Owcy i wierzę, że Ksywy są magiczne) :)

*o Social Media doskonale dba Monika Machnikowska

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *