MINI KOTLECIKI Z SEZAMEM I SOSEM MIĘTOWYM

 

Te kotleciki to smak naszej ostatniej wyprawy do Grecji. Usmażyłam je na przyjęcie, które zorganizowaliśmy sobie z Przyjaciółmi tuż po powrocie. Cel był jeden  – miały pachnieć Grecją :)

Kotleciki przygotowałam z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, dodałam też do nich mieloną jagnięcinę. To ona wraz z miętą i innymi przyprawami najbardziej przypomina mi Grecję.

Jeśli nie uda Wam się kupić mielonej jagnięciny, przygotujcie kotleciki z mięsą wieprzowo-wołowego.

KOTLECIKI Z SEZAMEM I SOSEM MIĘTOWYM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI (na ok 20-30 małych kotlecików)
*KOTLECIKI
  1. 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wolowego
  2. 150 g mielonej jagnięciny
  3. 1 jajko
  4. 2 łyżki bułki tartej
  5. 1 łyżka posiekanej mięty
  6. 1 łyżka posiekanej pietruszki
  7. cebula
  8. ząbek czosnku
  9. ok. 4 łyżek sezamu
  10. sól, pieprz
  11. oliwa
*SOS MIĘTOWY
  1. kubek jogurtu greckiego
  2. ząbek czosnku
  3. łyżka tahini
  4. sól, pieprz
  5. garść świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
  1. *kotleciki
  2. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy, dodajemy do mięsa.
  3. Do mięsa i cebulki dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekane zioła, wyciśnięty ząbek czonsku, sól oraz pieprz - wyrabiamy całość.
  4. Do mięsa dodajemy sezam, ponownie wszystko mieszamy.
  5. Formujemy małe kuleczki. Patelnię grillową smarujemy oliwą.
  6. Kotleciki grillujemy po kilka minut z każdej strony.
  7. *sos miętowy
  8. Wszystkie składniki na sos miętowy (jogurt, tahini, czosnek, przyprawy, miętę) miksujemy mikserem lub blenderem na gładką masę.
  9. Kotleciki podajemy z sosem miętowym. Przed podaniem możemy posypać je świeżymi ziołami.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *