MINI WŁOSKIE KOTLECIKI, MAKARON Z PESTO I SZPINAK Z PARMEZANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

MINI WŁOSKIE KOTLECIKI, MAKARON Z PESTO I SZPINAK Z PARMEZANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Małe kotleciki to stała propozycja w moim domu. Karol je uwielbia. Tym razem postawiłam na włoskie smaki. Kotleciki były z czosnkiem, parmezanem i pietruszką. Podałam je z makaronem, który wymieszałam z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami. Do całości idealnie pasował blanszowany na masełku szpinak z solidną garścią parmezanu, paskami suszonych pomidorów i prażonymi orzeszkami pini.

 

Przesyłam pozdrowienia dla Rafcia i Ewci, którzy dzielnie wszystko zjedli i pomogli mi przy fotografiach :)

 

MINI WŁOSKIE KOTLECIKI, MAKARON Z PESTO I SZPINAK Z PARMEZANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
SKŁADNIKI
  1. ***MIĘSO
  2. 500 g mięsa mielonego z łopatki
  3. 3 ząbki czosnku
  4. garść startego parmezanu
  5. 2-3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
  6. sól, pieprz
  7. 2 łyżki bułki tartej
  8. 2-3 łyżki wody
  9. jajko
  10. olej do smażenia
  11. ***MAKARON
  12. po garści makaronu na osobę
  13. pesto bazyliowe
  14. ok. 10 suszonych pomidorów
  15. ***SZPINAK
  16. świeży szpinak (np. całe opakowanie baby szpinaku z Lidla)
  17. łyżka masła
  18. garść tartego parmezanu
  19. ok. 5-6 pomidorów suszonych
  20. 2-3 łyżki orzeszków pini
***KOTLECIKI
  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
  2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulke.
  3. Do mięsa i cebulki dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, dwie łyżki wody.
  4. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
  5. Pietruszkę myjemy, siekamy, dodajemy do całości.
  6. Mięso wraz z resztą dodatków dokładnie wyrabiamy.
  7. Formujemy małe kuleczki - może pomóc zwilżenie dłoni wodą.
  8. Uformowane, małe kotleciki smażymy na złoty kolor na rogrzanym oleju, na patelni.
***MAKARON
  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu al dente.
  2. Ugotowany makaron mieszamy z kilkoma łyżkami pesto i pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami.
  3. Przed podaniem możemy podgrzać makaron w garnku, w którym się gotował lub na patelni.
***SZPINAK
  1. Świeży szpinak dokładnie myjemy i oczyszczamy.
  2. Same listki przesmażamy na maśle rozpuszczonym na patelni.
  3. Szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość, wtedy dodajemy do niego paremzan i suszone pomidory.
  4. Orzeszki pini podgrzewamy na patelni.
  5. Usmażone kotleciki podajemy z ciepłym makaronem z pesto oraz szpinakiem z parmezanem i suszonymi pomidorami. Całość posypujemy zrumienionymi orzeszkami pini.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 MINI WŁOSKIE KOTLECIKI, MAKARON Z PESTO I SZPINAK Z PARMEZANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI MINI WŁOSKIE KOTLECIKI, MAKARON Z PESTO I SZPINAK Z PARMEZANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.