Miodowy łosoś z żurawiną

Instrukcje W małej misce wymieszać miód, sos sojowy, sok żurawinowy, Burbon (jeśli używasz), paprika. Ułożyć filety z łososia w dużej torbie zip-top. Wlać połowę tego sosu ciągu filety z łososia, powlekanie ich dokładnie. Przechowywać w lodówce przez 15 minut do 2 godzin. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Odłożyć na bok. Wyjąć filety z łososia z marynacie i umieścić je w przygotowanej blasze. Sezon lekko solą i pieprzem. Nie wyrzucać marynaty. Piec przez 10 - 15 minut, aż całkowicie ugotowane. W międzyczasie przygotować lukier: Umieść pozostałą marynatą i świeże żurawiny (jeśli używasz) w małym rondlu na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepła niskim i średnim i pozwalają na wolnym ogniu przez 5 - 8 minut, aż sos zredukował do glazury. Wyjąć łososia z piekarnika i skropić glazury nad łososia. Udekorować koperkiem i podawać.

Świetne połączenie miodu, sosu sojowego i żurawiny nadało charakter rybie. Miodowego łososia z żurawiną przygotujecie w 30 minut. To pyszne i proste danie, sami spójrzcie.

Łosoś z żurawiną w glazurze z miodu
Serves 4
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. 4 filety z łososia
  2. sól i pieprz do smaku
  3. pół kubka żurawiny (może być mrożona)
  4. pół szklanki miodu
  5. 5 łyżek sosu sojowego
  6. ćwierć szklanki soku z żurawiny
  7. 2 łyżki whisky
PRZYGOTOWANIE
  1. W misce mieszamy ze sobą miód, sos sojowy i sok z żurawiny. Dodajemy alkohol
  2. Rybę myjemy, oczyszczamy, osuszamy i zalewamy przygotowanym sosem.
  3. Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Naczynie lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Na papierze do pieczenia układamy rybę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.
  7. Marynaty nie wyrzucamy, przekładamy ją do rondelka, dodajemy żurawinę.
  8. Łososia pieczemy 10-15 minut (w zależności od grubości ryby).
  9. Marynatę w rondelku doprowadzamy do wrzenia.
  10. Trzymamy ją na małym ogniu aż zacznie gęstnieć.
  11. Upieczonego łososia polewamy sosem z żurawiną.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *