Mocno czekoladowe ciastka z mąki migdałowej

ciastka-czekoaldowe-z-mąki-migdałowej

Mocno, podwójnie czekoladowe, idealne, bo bez grama glutenu, za to z mąki migdałowej były te ciastka. A do tego łatwe do zrobienia!

A skoro łatwe, pyszne i do tego zdrowe, nie pozostaje Wam nic innego jak się za nie zabrać…

Ciastka pieczemy krótko. Tuż po upieczeniu ciastka będę miękkie. Należy pozostawić je do wystygnięcia – wtedy też lepiej się zwiążą, stwardnieją. Co najważniejsze, kawałki ukrytej w nich czekolady pozostają miękkie. Niebo w gębie!

Dziękuję Ewelinie za pyszną i zdrową mąkę migdałową! :)

Pozdrowienia,

A.

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTKA BEZGLUTENOWE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
SKŁADNIKI
  1. 230 g czekolady 70 % (115 g rozpuszczamy, 115 g siekamy)
  2. 190 g mąki migdałowej
  3. 60 g gorzkiego kakao
  4. 1/2 łyżeczki sody
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. 110 g masła (miękkiego)
  7. 200 g brązowego cukru
  8. 2 duże jajka
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, drugą połowę siekamy.
  3. W misce mieszamy mąkę migdałową, kakao, sól, sodę i cukier.
  4. Dodajemy masło, wyrabiamy całość.
  5. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jajka - ponownie wyrabiamy mikserem całość.
  6. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. W konsystencji ciasto może przypominać brownie. Tak ma właśnie być.
  7. Dwie blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Korzystając z łyżki nakładamy na papier porcje ciastek. Formujemy dowolne kształty, rozmiary, ale zachowujemy odstępy.
  9. Ciastka pieczemy 8-10 minut (każdą blaszkę osobno).
  10. Po upieczeniu ciastka zostawiamy do ostygnięcia.
Uwagi
  1. Przepis pochodzi ze strony: http://gourmandeinthekitchen.com
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
bezglutenowe-ciastka-czekoladowe ciastka z mąki migdałowej ciastka-podwójnie-czekoladowe

4 Komentarzy

  • Ola

    Witaj :)
    Podglądam przepisy na Twojej stronie w sumie często, ale piszę pierwszy raz. Piszę, bo czuję się zmuszona znaleźć odpowiedź na dręczące pytanie, które nie pozwala mi przygotować np. wyżej widocznych (i pewnie przepysznych) ciasteczek, a także żadnych innych podobnych wypieków :/ chodzi o to, że smakołyki te chciałabym móc zjeść wraz z mym lubym alergikiem. Alergia na gluten – zamieniam mąkę i jest ok, alergia na mleko – sięgam po mleko roslinne i to też proste, ale mamy jeszcze alergię na białko oraz żółtko jaja kurzego – i co tu zrobić? wiem, jajka można zastąpić glutkiem z siemienia, ale czy w takich słodkich wypiekach też? możliwe, że odpowiedź jest jakoś dla wszystkich oczywista, a ja pytam o rzecz tak prostą dla alergików czy wegan, ale, o zmoro, naprawdę nie wiem i mam wątpliwości, a całe to alergiczne gotowanie utrudnia nam życie, głównie przez brak ciastek właśnie ;p

    • Joanna

      Witaj :)

      Kiedyś o tym czym zastąpić jajka pisała Kinga z GreenMorning. Chyba nawet zrobiła bezy bez jajek! Kosmos :)
      Kilka informacji znalazłam też tutaj: http://www.alergiapokarmowa.pl/czym-zastapic-jajka/
      Przerabiałam alergię na jajka, ale kurze i ze spokojem używałam jajek przepiórczych. Przepiórcze też macie zakazane? Daj znać, coś wymyślimy :)

  • MartaOlga

    Witaj,
    przepis wygląda na przepyszny… i te zdjęcia!
    Chciałam zapytać czy jest możliwość przygotowania go z mąki tortowej? Niestety nie mam dostępu do mąki migdałowej. :(

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.