MUFFINY Z MUSEM MALINOWYM

NAJŁATWIEJSZE MUFFINY NA ŚWIECIEDziś muffiny były w wersji śniadaniowej. W towarzystwie kawy i ciepłego mleka. Uwielbiam wszelkie wariacje muffinkowe, najbardziej te, które przełamują suchość ich ciasta.

Podstawowy przepis na muffiny- bez żadnych dodatków, otrzymałam kilka lat temu od Pani z tortownia.pl. Wydał mi się tak banalny, że aż trudno było uwierzyć, że wyjdzie z tego coś smacznego. Od tamtego czasu eksperymentuję z najróżniejszymi dodatkami. Jedne zdają egzamin, inne mniej. Spodobał mi się nietypowy pomysł użycia soku pomarańczowego zamiast mleka.

Przygotowanie zajmuje nam nie więcej niż 5 minut, a co najbardziej ciekawe- ciasta nie mieszamy na gładką masę. Im więcej grudek tym lepiej :-)

Moje MUFFINY przełamane są musem z malin, a na wierzchu są z migdałami i wiórkami gorzkiej czekolady. Idealne na słodkie śniadanie. Niestety na podwieczorek już nie, bo nic nie zostało :-)

 

 

 

NAJŁATWIEJSZE MUFFINY NA ŚWIECIESKŁADNIKI: (na 12 muffinów- wersja podstawowa)

* 300 g mąki pszennej (1,5 szklanki- 1 szklanka to 200 g)

* 1 jajko

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* szczypta soli

* 150 g masła

* 165 g cukru

* 170 ml soku pomarańczowego (lub mleka)

 

 

 

 

 

NAJŁATWIEJSZE MUFFINY NA ŚWIECIEDODATKI:

* 12 łyżeczek musu z malin lub innych owoców

* pół filiżanki słupków z migdałów (jeśli ktoś nie lubi, można użyć np. orzechów, rodzynek itp)

* 2 kostki gorzkiej czekolady (ja użyłam miętowej)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAJŁATWIEJSZE MUFFINY NA ŚWIECIEPRZYGOTOWANIE:

Łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko. Łączymy wszystko razem i mieszamy, ale nie na gładką masę. Grudki są jak najbardziej pożądane. Ja do mieszania używam po prostu widelca.

Przygotowujemy formy do muffinów. Jeśli mamy silikonowe, wystarczy je ułożyć na blaszce do pieczenia. Jeśli kupiliśmy papierowe, musimy mieć specjalną blaszkę, którą wypełnimy naszymi papierowymi foremkami, a następnie ciastem.

Foremki napełniamy do połowy naszą masą, a następnie dodajemy po łyżeczce musu z malin. Dopełniamy resztą ciasta. Posypujemy migdałami oraz posiekaną czekoladą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.

Smacznego :-)

Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *