Naleśniki z makiem

NALESNIKI-Z-MAKIEM

Cudowny okazał się pomysł na dodanie maku do cienkich, smażonych na maśle naleśników. Tak podane naleśniki pięknie wyglądają. Można w nich delikatnie wyczuć smak maku. Całość obłędnie smakuje z serkiem mascarpone i kremem cytrynowym (lemon curd).

Tak przygotowanym nadzieniem możemy smarować każdego naleśnika osobno. Możemy również przesmarowywać naleśniki kremem i układać jednego na drugim. Wykorzystując ten sposób, stworzymy naleśnikowy tort. Tak przygotowane naleśniki z makiem, lekko schłodzone, będą się dobrze kroić na porcje.

Sposób podania zależy od Was :)

NALEŚNIKI Z MAKIEM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. na 8-10 naleśników
  2. *ciasto naleśnikowe
  3. 120-150 g mąki pszennej
  4. szklanka mleka 2%
  5. 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  6. szczypta soli
  7. masło do smażenia
  8. ok. 7 łyżeczek maku
  9. *dodatkowo: lemon curd + serek mascarpone + łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
  1. *ciasto
  2. Miksujemy jajka z przesianą mąką i mlekiem. Dodajemy szczyptę soli, mak oraz łyżeczkę masła.
  3. Rozgrzewamy patelnię.
  4. Do smażenia każdego naleśnika rozpuszczamy łyżeczkę masła.
  5. Nabieramy niepełną chochlę ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
  6. Po usmażeniu naleśniki odkładamy na bok.
  7. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem.
  8. Każdego naleśnika smarujemy łyżką mascarpone. Następnie dodajemy łyżkę kremu cytrynowego.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
NALESNIKI-Z-MAKIEM NALESNIKI-Z-MAKIEM

LEMON-CURD

Print Friendly

Komentarze do “Naleśniki z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *