Imbirówka

Taki to czas drogie Panie i drodzy Panowie, kiedy powinniśmy się rozgrzewać. Za oknem przeszywający chłód odbiera nam siłę i energię. Czai się na nasze zdrowie zyliard zarazków. Na takie okrutne okoliczności od lat polecam imbirówkę. Możecie więc wygodnie rozsiąść się w fotelu i rozkoszować smakiem ostro-przyjemnego imbiru. Dbajcie o siebie, ubierajcie się ciepło, rozgrzewajcie się imbirówką <3

Imbirówka jest idealna na tę porę roku. Imbir działa odkażająco. Koi więc chore gardło, pomaga całemu organizmowi zdrowo przeżyć i jesień i zimę.
Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Przelana do słoika może być świetnym pomysłem na prezent, jest idealnym dodatkiem do herbaty. I jest w niej coś magicznego, bo zwyczajnie koi. Rozkoszując się nią najpierw czujemy ostrość imbiru, a po chwili przeogromne ciepło w całym ciele. Uwielbiam ją i gwarantuję – pokochacie i Wy.

IMBIRÓWKA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 200 g świeżego imbiru
  2. 2 cytryny
  3. 100 g cukru (użyłam brązowego)
  4. 100 ml wody
  5. 0,5 l wódki
PRZYGOTOWANIE
  1. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich całą skórkę i wyciskamy sok – do garnuszka.
  3. Imbir, skorkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut – do rozpuszczenia cukru.
  4. Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką.
  5. Mozemy dodać jeszcze plastry kolejnej cytryny.
  6. Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie*. Mieszamy co jakiś czas.
  7. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
  8. Pozdrowienia, Asia
Uwagi
  1. * Po ok. 10 dniach skosztujcie nalewki. Jesli bedzie aromatyczna i ostra i uznacie, ze taki smak Wam odpowiada, przefiltrujcie ja i trzymajcie w butelce.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

  • olo

    przepis sprawdzony , nalewka super

  • Ewa

    REWELACJA! To jest wspanialy napoj. Nalewka zrobina i smakowana. Goscie zachwyceni. Dziekuje bardzo. Natepna juz sie robi a dwie butelki pierwszej schowane do lezakowania. Po kilku miesiacach wyciagne i znow bedziemy sie zachwycac sloncem w butelce. Pozdrowienia dla autorki. Dziekuje

  • Maria

    Ile nalewki wychodzi z podanych składników :) ?

  • Majorka

    Witam,przepis bardzo zachecajacy:)zrobilam,po 10 dniach sprobowalam i bdb jest:)ciut”mocna”..moj expert-maz tak stwierdzil:)a mozna dolac odrobine(pewnie)wody:)?i co zrobic z imbirem i cytryna jak przecedzimy pyszna imbirowke:wykorzystac z herbata czy po prostu wyrzucic?:) Dzis robie druga,podwojna porcje:):)

    • Joanna

      Dziękuję za komentarz :)
      Imbir i cytrynę można zalać miodem i używać do herbatki :)
      Pozdrowienia dla całej Rodziny!

  • Marcin

    Witam,
    Zrobiłem nalewke według przepisu i chciałem sie zapytać czy wszystkim wychodzi taka ostra (piekaca) może coś źle robie.

    • Joanna

      Oj tak. Imbirówka jest ostra, ciepło rozchodzi się po całym ciele. Jeśli dla Pana jest zbyt ostra, proszę ją rozrzedzić wodą z miodem. Pozdrowienia :)

      • Marcin

        Dla mnie jest dobra tylko dla moich pań za ostra wiec chce ją lekko złagodzić. One wolą porterówke.

  • imbir

    czy można ja zrobić na spirytusie? jeśli tak, proszę o proporcje. z góry dziękuję ;-)

  • Kasia

    Przepis okazal sie super! Nalewka jest dosc “ostra”, ale smakuje wysmienicie.
    Pozdrowienia dla autorki?

  • Darek

    Witam Ja z kolei mam następujące pytanie Przeglądając przepisy na imbirowke na innych portalach wiele osób sugeruje aby zalany cały nastaw trzymać zamknięty przez 3 miesiące Tutaj z kolei Pani podaję tylko 3 tyg…. Dlaczego? Pytam bo zastanawiam się który przepis wybrać Pozdrawiam. Darek

    • Joanna

      Dzień dobry,
      po 3 tygodniach imbirówka jest tak ostra, że aż paląca. Dla mnie 3 tyg to max. Ale proszę próbować. Pozdrowienia :)

  • Darek

    Dzięki za odpowiedź Rozumiem… Jeśli nastaw stoi dłużej zalany alkoholem to tylko może nabrać większego aromatu Właśnie zabieram się za przygotowania…. Robię zgodnie z przepisem ale ×2 Pozdrawiam

  • Majorka

    Do Joanny i Pana Darka:)robilam pare razy juz ta imbirowke,jest ciut ostra,ale pychaaaa i to mi sie podoba,ze mozna ja smakowac po 3 tyg.,a nie po 3 m-cach:) dzis robie kolejna dla zdrowka, a za kilka m-cy bedzie na pepkowe”jak znalazl”:) Mam pytanie do Joanny:mozna do tego przepisu dodac miod?

  • Mayorka

    Witam,mam pytanie:)..ze przepis jest prosciutki to wiem,ale za pozno sie zabralam za ta imbirowke i moje pytanie:czy po 10 dniach(dzis jest 11dzien) jesli nam smakuje to przelewamy do butelek i w nich dalej do 3 tygodni trzymamy(w przepisie pisze,ze szczelnie na 3 tyg,zamykamy)czy juz sie nia delektujemy z okazji np.narodzin-a mamy juz parodniowego noworodka:)))))pewnie co wyciagnelo ze skladnikow to juz wyciagnelo i stalo grzecznie(mieszalam zawartosc czesto) przez 10 i pare dni wiecej…czy lepiej powinna byc w sloiku TA imbirowka przez 3 m-ce(tak jak Pani pisze) i dopiero po tym czasie filtrujemy i”mozna”pic JA NA ZDROWIE?

  • Xeno

    Dzięki za przepis. Robię miraż z innym przepisem. W sumie maceracja przechodzi szybciej pod wpływem temperatury i te trzy tygodnie powinny wystarczyć. Wcześniej robiłem wersję trzymiesięczną, ale okres przeziębieniowy za pasem i nie ma co czekać. Ja od razu dodałem miodu 3 duże łyżki na 0,7. Nastawiłem x4 ?

  • Sylwia

    Moje pytanie dotyczy tego czy jako slodziwa moge zastosowac ksylitol?

  • Mateusz

    Zrobiłem i tak sie zastanawiam gdzie przechowywać? Lodówka, czy w temperaturze pokojowej może stać. Mam zapas na kilka miesiecy i szkoda gdyby się zepsuło

  • Kasia

    Czy zamiast cukru można dać miód ? jeśli tak to czy na tym samym etapie co dodawany byłby cukier i w jakich ilościach?

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.