Nalewka z pigwy Piotra z Józefosławia

Piotr z Józefosławia, mąż Wioletki robi nalewki królewskie. A jedną z nich jest nalewka z pigwy. I choć mam już na stronie przepis na Pigwówkę, wersją Piotra pragnę się szczerze podzielić.

Fotografie przedstawiają nalewkę z pigwy Piotra. Przyjechał Piotr do Studia Baletowa z ogromnym słojem wypełnionym najszczerszym złotem. Pięknie, równo i drobno pocięta pigwa oczarowała nas wszystkich.

Właśnie tak należy robić nalewki – z miłością, cierpliwością i spokojem. Korzystajcie z przepisu Piotra, jest cudowny.

Przepis na nalewkę z pigwy znajdziecie w mojej nowej książce, którą kupicie w kioskach i TU :)

Nalewka z pigwy
Napisz recenzję
Drukuj
*Składniki na ok 5 -6 butelek
  1. 2 kilogramy owoców pigwy
  2. 1 kilogram cukru
  3. 0,5 litra miodu
  4. 1,5 litra wódki
  5. 0,5 litra spirytusu
  6. 1 laska wanilii
  7. kora cynamonu
  8. goździki 3 szt
  9. korzeń imbiru ok.3 cm
  10. skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Owoce pigwy myjemy, osuszamy.
  2. Kroimy je na mniejsze kawałki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i po oczyszczeniu kroimy na malutkie kawałki – im mniejsze tym lepsze.
  3. Owoce wrzucamy do słoja zasypujemy cukrem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy tak na 48 godzin w chłodnym miejscu.
  4. Po tym czasie do owoców wlewamy wódkę i spirytus, dodajemy resztę składników***
  5. Zakręcamy słój i odstawiamy go w chłodne i ciemne miejsce na ok 3 miesiące.
  6. Następnie nalewkę przelewamy do butelek.
  7. Zlaną nalewkę można już degustować, ale dobrze jest jeszcze trochę poczekać. Im dłużej nalewka leżakuje tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor, a my mamy większą satysfakcję z naszej pracy.
  8. Jeśli chodzi o zlewanie nalewki, można pierwszy raz zlać ją do dużych butelek, a następnie zlewać z nad osadu do małych butelek lub bezpośrednio do karafki.
Uwagi
  1. ***korzeń imbiru obrany
  2. ***skórka pomarańczy sparzone i tylko pomarańczowa część, bez białej skórki
Od Autora
  1. Owoc pigwy powinno zbierać się po pierwszych przymrozkach.
  2. Piotr swoją nalewkę przygotowuje nie wcześniej jak na początku listopada. Wcześniej owoce są zielone, nie mają takiego aromatu. są po prostu tylko kwaśne.
  3. Składniki powinno podawać się w większej ilości niż kilogram, nie ma sensu zaczynać pracy żeby stworzyć jedną buteleczkę tak wspaniałego trunku. Poza tym na kilogram owocu wszystko trudniej odmierzyć.
  4. *Fotografia przedstawia nalewkę przed zlaniem - po 4 miesiącach.
Adapted from Piotr
Adapted from Piotr
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.