Nalewka pomarańczowo-kawowa

 

nalewka pomarańczowo-kawowa

Nalewka pomarańczowo kawowa świetnie smakuje nie tylko w Święta, choć rzeczywiście to w okresie Świąt najczęściej ją przygotowuję.

Oprócz tego, że z kawą pomarańcze współgrają świetnie, możecie poeksperymentować z innymi owocami, np. z mandarynkami czy cytrynami.

 

Nalewka pomarańczowo-kawowa
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 4 pomarańcze
  2. 60-80 ziaren kawy (0k. 20 na owoc)
  3. 0,7 l wódki
  4. szklanka brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE
  1. Owoce dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem, wycieramy.
  2. Przy pomocy małego nożyka albo pałeczki do sushi robimy w pomarańczy dziurki, do których wkładamy ziarenka kawy.
  3. Owoce wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy wódką.
  4. Możemy do słoja włożyć kawałek imbiru, korę cynamonu czy laskę wanilii – w zależności od gustu.
  5. Słoik szczelnie zamykamy i przez ok. dwa tygodnie mieszamy, potrząsamy nim aż cały cukier się rozpuści.
  6. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek, możemy ją odcedzić np. przez gazę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
nalewka pomarańczowo-kawowa

 

 

 

 

 

Print Friendly

Komentarze do “Nalewka pomarańczowo-kawowa

  1. Dlaczego z nalewką pomarańczową nie zrobić tak jak z cytrynową czyli cienko obrać skórkę, odrzucić albedo a miąższ pokroić w kostkę?

  2. Witam,
    czy owoce powinny być całkowicie zanurzone w alkoholu? Bo w moim przypadku jedna pomarańcza praktycznie nie jest przykryta wódką… Chyba, że można je pokroić na mniejsze części i wówczas się zmieszczą w tym słoju. Tylko czy nalewka będzie klarowna?

    1. Dobry wieczór. Owoc nie musi być cały zanurzony. Proszę potrząsać słojem – wtedy wydobywają się z pomarańczy olejki eteryczne :) Czekam na wieści jak poszło :)

      1. A jeszcze dopytam o to, co później zrobić z tymi owocami? Wycisnąć jakoś z nich sok? Jakoś wykorzystać czy po prostu wyrzucić…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *