Nalewka rajskie jabłuszko

Przepis na tę nalewkę dostałam od Pana Huberta, który odwiedza moich Rodziców w Rościnie. Pan Hubert robi wspaniałe nalewki. Najpiękniejsze przepisy na nie możecie czerpać stąd lub z mojej nowej książeczki, do której zakupu gorąco zachęcam :)

Nalewka rajskie jabłuszko
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. kg rajskich jabłuszek
  2. 1 litr spirytusu 80%
  3. cukier
  4. woda
PRZYGOTOWANIE
  1. Dojrzałe, zdrowe jabłuszka dobrze umyć, wysuszyć, pokroić na ćwiartki.
  2. Jabłuszka wrzucić do słoja, zalać spirytusem, odstawić na 4-6 miesięcy.
  3. Na jeden litr nalewu przegotowujemy 750 ml wody dodając 10-25 dkg cukru (w zależności od preferowanej słodkości jaką chcemy uzyskać).
  4. Ostudzić, połączyć z nalewem, odstawić na 4-6 tygodni.
  5. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, ponownie odstawić na 6 miesięcy.
  6. Po 2- 3 latach nalewka uzyskuje się piękny, burgundowy kolor i niespotykany smak.
Adapted from Hubert
Adapted from Hubert
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *