Nalewka różana

Przepis na tę nalewkę jak i samą nalewkę dostałam od Pana Huberta, który odwiedza moich Rodziców w Rościnie. Pan Hubert jest mistrzem nalewek, a ten i inne Jego przepisy znajdziecie w mojej nowej książeczce :)

Nalewka różana
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki na 3 butelki
  1. 3 porcje ( 450g ) płatków róży cukrowej
  2. 1 litr spirytusu 60%
  3. 20-40 dkg cukru w zależności od preferencji słodkości nalewki
  4. 450 ml wody
PRZYGOTOWANIE
  1. Koniecznie usuwamy żółte końcówki płatków róż (odcinamy je nożem)
  2. Pierwszą partię płatków róż wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem.
  3. Po 10-14 dniach odcedzamy uzyskany nalew, zalewamy drugą porcją płatków.
  4. Ponownie zlewamy po 10-14 dniach i uzyskany nalew zalewamy trzecią porcja róż.
  5. Po 14 dniach zlewamy całość.
  6. Do wody dodajemy cukier, przegotowujemy, studzimy, syrop dodajemy do nalewu.
  7. Po 4-6 tygodniach zlewamy, filtrujemy, przelewamy do butelek, odstawiamy na 6-8 miesięcy.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Print Friendly

Komentarze do “Nalewka różana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *