Nalewka ze śliwek i śliwki w wódce

 

“Staranna gospodyni z małym zachodem może sobie przygotować w domu doskonałe wódki, nalewki i likiery, których koszt będzie o połowę mniejszy od zagranicznych, a smakiem dorówna im w zupełności…” – tak pod koniec XIX wieku pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa, nazywana Pierwszą Damą kuchni warszawskiej.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa sposób na nalewkę śliwkową miała taki:

“W gąsior z szerokim otworem nakłaść pełno dojrzałych zupełnie węgierek, nalać je spirytusem najlepszym, zatkać korkiem i zostawić w cieniu przez 4 do 6 tygodni, po tym przeciągu czasu zlać spirytus ze śliwek, wysączając długo i starannie gąsior, a w miejsce spirytusu wsypać na śliwki cukru miałkiego tyle, ile się tylko zmieści. Cukier będzie wyciągać ze śliwek spirytus w miarę rozpuszczania się, po 2 tygodniach najwyżej powinien się cukier zupełnie rozpuścić, wtedy zlać płyn i wymieszać z poprzednio zlanym spirytusem, przefiltrować przez szwedzką bibułę, zlać w butelki, zakorkować i zostawić przynajmniej na pół roku, a będzie wyborna i wystała śliwowica.”

 

Dziś przedstawiam trzy sposoby na rozprawienie się ze śliwkami:

*nalewkę śliwkową

*śliwki w wódce

*śliwkówka

NALEWKA ŚLIWKOWA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 kg śliwek
  2. 0,5 l wódki
  3. 0,25 l spirytusu
  4. laska wanilii, laska cynamonu
  5. 1,5 kubka cukru (brązowego)
PRZYGOTOWANIE
  1. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki.
  2. Przekładamy je do naczynia (lub słoja), zalewamy alkoholem, dodajemy laskę wanilii i odstawiamy na ok. miesiąc. Co jakiś czas mieszamy.
  3. Po tym czasie alkohol zlewamy i odstawiamy.
  4. Śliwki zasypujemy cukrem na ok. 2 tygodnie – mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
  5. Dokładnie odciskamy cały syrop.
  6. Łączymy go z wcześniej zlanym alkoholem i przelewamy do butelek. Możemy wszystko przefiltrować np. przez filtr do kawy.
  7. Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące do pół roku. Im dłużej tym lepiej, wiadomo…
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

ŚLIWKI W WÓDCE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. mirabelki
  2. węgierki
  3. renklody
  4. wódka
  5. duże słoje
PRZYGOTOWANIE
  1. Owoce myjemy, umieszczamy w słojach - jedna odmiana w jednym słoju.
  2. Owoce zalewamy wódką. Słoje szczelnie zamykamy.
  3. Odstawiamy na rok.
Uwagi
  1. Dzięki temu, że nie użyliśmy ani grama cukru, wódka słodycz i cały zapach nabierze ze śliwek.
  2. Śliwki będą cudownie smakować. Mogą być dodatkiem do mięs czy serów.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
ŚLIWKÓWKA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 kg dojrzałych śliwek
  2. 20 dag cukru
  3. 20 goździków
  4. 1 l spirytusu
PRZYGOTOWANIE
  1. Owoce umyć, sparzyć na sicie, usunąć pestki.
  2. Nakładać do słoika przesypując cukrem.
  3. Odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce.
  4. Dodać goździki i zalać spirytusem.
  5. Zakorkować szczelnie i odstawić na 3 m-ce.
  6. Przefiltrować do butelek i odstawić na kolejne 3 m-ce.
Uwagi
  1. Dziękuję Tomkowi za przepis :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.