NALEWKA ŚLIWKOWA I ŚLIWKÓWKA

NALEWKA ŚLIWKOWA I ŚLIWOWICADziś przedstawiam dwa pomysły na wykorzystanie śliwek. Pierwszym pomysłem jest nalewka śliwkowa, którą robi się bardzo podobnie do pigwówki. Jedyną różnicą jest to, że śliwek nie rozdrabniamy, a jedynie usuwamy z nich pestki.

Drugi sposób na śliwki dostałam od Tomka. To śliwowica i jak pisze Tomek: „Im dłużej stoi tym nabiera szlachetnego smaku, jest bardziej wytrawna niż słodka, mocna ale zarazem bardzo delikatna na języku. Fantastyczna!” Sprawdzicie?

 

 

 

NALEWKA ZE ŚLIWEK:

1 kg śliwek

0,5 l wódki

0,25 l spirytusu

laska wanilii

1,5 kubka cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki. Przekładamy je do naczynia (lub słoja), zalewamy alkoholem, dodajemy laskę wanilii i odstawiamy na ok. miesiąc. Co jakiś czas mieszamy.

Po tym czasie alkohol zlewamy i odstawiamy. Śliwki zasypujemy cukrem na ok. 2 tygodnie – mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić. Dokładnie odciskamy cały syrop. Łączymy go z wcześniej zlanym alkoholem i przelewamy do butelek. Możemy wszystko przefiltrować np. przez filtr do kawy.

Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące do pół roku. Im dłużej tym lepiej, wiadomo…

 

 

NALEWKA ŚLIWKOWA I ŚLIWOWICAŚLIWKÓWKA TOMKA:

2 kg dojrzałych śliwek

20 dag cukru

20 goździków

1 l spirytusu

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

„Owoce umyć, sparzyć na sicie, usunąć pestki. Nakładać do słoika przesypując cukrem. Odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce. Potem dodać goździki i zalać spirytusem. Zakorkować szczelnie i odstawić na 3 m-ce. Przefiltrować do butelek i odstawić na kolejne 3 m-ce.”

Dziękuję Tomkowi za przepis :)

Pozdrowienia, Asia

Print Friendly

Komentarze do “NALEWKA ŚLIWKOWA I ŚLIWKÓWKA

  1. Dzisiaj była pierwsza degustacja moich nalewek śliwkowych po pół roku (wg pierwszego przepisu). Zrobiłem w 2 wersjach – z wanilia i z cynamonem. Obie bardzo dobre, ale szczerze mówiąc to tej wanilii za bardzo nie czuć, za to wersja z cynamonem wg mnie świetna :)
    pozdrawiam, Adrian :)

  2. Mam pytanie co do śliwowicy Tomka. Czy tam na pewno jest 20 goździków? To bardzo dużo. Czy nie zdominują smaku? W cytrynówce korzennej daje się na ponad 4 l. płynu 4 goździki.

  3. Czy w pierwszym przepisie mona użyć zamiast wódki tylko spirytusu i np. wody jak w innych nalewkach? I w jakich ilościach wody kiedy zaleje owoce np. 0,5l spirytusu?
    Czy może takie połączenie sprawdza się tylko w nalewkach typu miętowa?

    1. Dzień dobry! Dziękuję za komentarz. Oczywiście, że można użyć spirytusu. Niektórzy tylko i wyłącznie spirytusu używają. Proporcje są różne – np. na litr nalewu (sok z owoców i cukru + spirytus) daje się 750 ml wody. Pozdrowienia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *