Ogórki z czosnkiem i chilli

W słoiku możecie zamknąć wszystko. I zupę od Mamy i bigos i sałatkę jarzynową i smak lata. I właśnie zamykaniem smaków i zapachów wakacji pachnie moja kuchnia. Ukryłam w słoiku wiele dobra, o czym możecie się przekonać czytając moją nową książeczkę. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ogórki mojej Teściowej Dany. To Jej kolejna, znakomita propozycja na pyszne ogórki. :)

Ogórki z czosnkiem i chilli
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 kg ogórków
  2. 3 łyżki soli
  3. 1 l wody
  4. 0,5 kg cukru
  5. 1 i 1/3 szklanki octu
  6. 7 łyżek oleju
  7. główka czosnku
  8. świeże chili – lub sproszkowane
PRZYGOTOWANIE
  1. Ogórki pokroić w plastry i zalać wrzątkiem z trzema łyżkami soli.
  2. Odstawić na 3 godziny.
  3. Zalewa: Cukier, ocet i olej zagotować.
  4. Zalać ogórki na 6 godzin.
  5. Po 6 godzinach dodać do ogórków wyciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanego lub sproszkowanego chili.
  6. Wszystko przełożyć do słoików i pasteryzować.
Adapted from Dana
Adapted from Dana
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *