Omlet z pomidorami, mozzarellą i bazylią

 

 

omlet5

Trener mojego Synka mówi, żeby przed treningiem jeść jajka albo banany. To właśnie jajka i banany dostarczą nam energii na cały dzień.

Połączenia omletu na słono z bananami nie polecam. Za to omlet z pomidorami, mozzarellą i bazylią posmarowany pesto, smakuje zacnie.  Możecie też dodać do niego Wasze inne, ulubione składniki.

OMLET Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 4 jajka
  2. szczypta soli
  3. łyżka masła
  4. 5 pomidorków cherry
  5. 5 kulek mozzarelli
  6. kilka listków bazylii
  7. dwie łyżki pesto
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Jajka myjemy, odzielamy białka od żółtek.
  3. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywną pianę.
  4. Żółtka w osobnej misce ucieramy mikserem.
  5. Do żółtek dodajemy połowę ubitej na sztywno piany, delikatnie mieszamy.
  6. Dodajemy resztę piany, ponownie delikatnie mieszamy, tak aby całość nie opadła.
  7. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę, rozprowadzamy łopatką. Smażymy 4 minuty. Dodajemy pesto, pomidorki i mozzarellę.
  8. Patelnię z omletem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ponownie na 4 minuty.
  9. Po upieczeniu składamy omlet na pół, podważamy łopatką i wysuwamy na talerz.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

  omlet3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.