Omlet ze szparagami i salsą verde

omlet ze szparagami

Co tu dużo pisać. Omlet ze szparagami i salsą verde to śniadanie pyszne i zdrowe. Omlet smażmy z samych jajek. Podajemy go ze szparagami, na które właśnie zaczyna się sezon. Całość polewamy pysznym sosem, salsą verde. I gotowe.

Inspiracja pochodzi z warsztatów Love Beer.

Smacznego.

 

OMLET ZE SZPARAGAMI I SALSĄ VERDE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 jajka
  2. szczypta soli
  3. dwie łyżki masła
  4. 4 szparagi
  5. salsa verde*
PRZYGOTOWANIE
  1. Szparagi myjemy, odcinamy końce, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, przesmażamy szparagi oprószając je solą (ok. 5 minut), przekładamy na talerz.
  3. Jajka myjemy, wbijamy do miski, roztrzepujemy.
  4. Na patelni po szparagach ponownie rozpuszczamy masło.
  5. Przelewamy masę jajeczną, rozprowadzamy ją po całej patelni.
  6. Kiedy jajka zetną się, obracamy omlet na drugą stronę. Smażymy go jeszcze pół minuty.
  7. Przekładamy omlet na talerz, dodajemy szparagi, polewamy salsą verde i zwijamy w rulon.
SALSA VERDE
  1. SKŁADNIKI
  2. 1 pęczek świeżej kolendry
  3. 1/2 pęczku natki pietruszki
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 limonka
  6. 1 zielone chilli*
  7. 30 ml sosu sojowego
  8. 1 łyżka cukru
  9. 50 ml oliwy
  10. PRZYGOTOWANIE
  11. Zioła myjemy, czosnek obieramy, chili pozbawiamy pestek, siekamy.
  12. Z limonki wyciskamy sok, dodajemy sos sojowy, cukier i oliwę z oliwek.
  13. Całość miksujemy na gładko.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
omlet ze szparagami

Print Friendly

Komentarze do “Omlet ze szparagami i salsą verde

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *