Pączusie z cukrem lawendowym

pączki z cukrem lawendowym

Przysypiałam już oglądając jednym okiem Masterchef Australia, kiedy usłyszałam przepis na mega łatwe pączusie. Nie wierzyłam własnym oczom, że wystarczy wyrobić ciasto, a później sprytnie „wrzucić je” do rozgrzanego oleju. Przepis zapisałam w notatniku z dopiskiem, że obowiązkowy przy tych pączusiach jest lawendowy cukier.

Przepis naprawdę jest prosty, a pączki delikatne i puszyste. Wypełniłam je konfiturą żurawinową zrobioną z żurawin nalewkowych i konfiturą pomarańczową. Pycha!

PĄCZUSIE Z CUKREM LAWENDOWYM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na ok. 40 pączusiów
  2. 440 ml lekko podgrzanego mleka
  3. 20 g drożdży
  4. 100 g masła
  5. 75 g cukru pudru
  6. 4 jajka
  7. 600 g mąki pszennej
  8. olej do smażenia
  9. konfitury + szpryca
  10. cukier puder
  11. suszona lawenda
PRZYGOTOWANIE
  1. W lekko podgrzanym mleku rozprowadzamy drożdże - do rozpuszczenia.
  2. Do mleka i drożdży dodajemy masło, mieszamy do roztopienia.
  3. Dodajemy cukier puder i roztrzepane jajka, mieszamy.
  4. Mąkę przesiewamy i dodajemy nasze drożdże z mlekiem i pozostałymi składnikami – mieszamy całość.
  5. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  6. Olej rozgrzewamy w garnku do 170 stopni (3/4 wysokości garnka).
  7. Technika smażenia pączusiów, nabierania ciasta jest inna niż tradycyjna - ciasto nabieramy w dłoń i wyciskamy kulkę ciasta prosto do rozgrzanego oleju. Spójrzcie na podlinkowany film.
  8. Pączusie smażymy ok.4 minut w połowie czasu przewracając je na drugą stronę. Powinny być złote, puszyste i usmażone w środku.
  9. Po usmażeniu odsączamy pączusie na ręczniku papierowym.
  10. Szprycą wbijamy ulubioną konfiturę i posypujemy lawendowym cukrem pudrem.
  11. Aby przygotować lawendowy cukier puder, miksujemy na pył suszoną lawendę i mieszamy ją z cukrem pudrem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
paczusie.2 paczusie1

Print Friendly

Komentarze do “Pączusie z cukrem lawendowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *