Pain Perdu

PAIN PERDU

 

Pain perdu – znaczy nic innego jak stracony chleb.

Pain w języku francuskim oznacza chleb (un pain), a czasownik perdre – stracić.

I tak to właśnie jest z tym chlebem – im bardziej czerstwy i prawie już stracony, tym lepszy. Najlepszy do tego przepisu jest chleb słodki, np., chałka czy brioszka. Lekko już starą brioszkę maczamy w jajku roztrzepanym wraz z mlekiem i smażymy na maśle. Chrupiące, pachnące pieczywo solidnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy wraz z owocami lub konfiturą. To pyszna propozycja śniadaniowa lub na podwieczorek.

PAIN PERDU
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
20 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
20 min
dla dwóch osób
  1. 4 kromki chałki
  2. 1 jajko
  3. 50 ml mleka
  4. cukier puder
  5. truskawki
  6. masło
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy mleko, mieszamy.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Każdą kromkę chałki zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na maśle na zloty kolor.
  4. Po usmażeniu każdą kromkę solidnie oprószamy cukrem pudrem.
  5. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na kawałki.
  6. Truskawki nakładamy na usmażone kromki chałki. Ponownie całość oprószam cukrem pudrem.
Uwagi
  1. Im pieczywo - chleb/chałka/brioszka bardziej czerstwe, tym lepsze. Podczas smażenia na maśle pieczywo mięknie i nabiera chrupiącej, złotej skórki.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
PAIN PERDU PAIN PERDU

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *