Parfait z kurzych wątróbek

Parfait z kurzych wątróbek z oliwą truflową, konfiturą z borówki na słodkiej bułce a la brioche z wędzoną solą morską i rukwią wodną

Parfait z kurzych wątróbek z oliwą truflową, konfiturą z borówki na słodkiej bułce a la brioche z wędzoną solą morską i rukwią wodną.

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

 

 

Parfait z kurzych wątróbek z oliwą truflową, konfiturą z borówki na słodkiej bułce a la brioche z wędzoną solą morską i rukwią wodną
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. (dla 4 - 8 osób)
  2. - wątróbka kurza 600g
  3. - cebula złota 150g
  4. - brandy 100g
  5. - olej 30ml
  6. - śmietana 36% 100ml
  7. - jajo 2szt
  8. - oliwa truflowa 30ml
  9. - sól, pieprz do smaku
  10. - masło 50g
  11. - chałka 1 szt
  12. - borówka brusznica – 50g
  13. - wędzona sól morska 1 łyżeczka
  14. - rukiew wodna 1 doniczka
PRZYGOTOWANIE
  1. Wątróbkę kurzą oczyszczamy z błon i wkładamy do malaksera.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w pióra i karmelizujemy na oleju. Pod koniec podlewamy cebulę brandy, redukujemy alkohol i wrzucamy całość do wątróbki.
  3. Zaczynamy miksować.
  4. Masa musi być jednolita o gładkiej fakturze.
  5. Następnie dodajemy jaja i śmietanę, oliwę truflową, sól i pieprz i chwile miksujemy.
  6. Gotową masę wylewamy do żaroodpornego naczynia i dobrze foliujemy folią spożywczą.
  7. Naczynie wkładamy do blachy z wodą i pieczemy w kąpieli wodnej w piecu rozgrzanym do 120 stopni przez około 2h.
  8. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy parfait jest dobre.
  9. Jeśli je nakłujemy i będzie miało stałą konsystencję oraz nie puści płynu, oznacza to, że jest już gotowe.
  10. Parfait należy wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin.
  11. Parfait najlepiej podawać na maślanej grzance. Możemy ją zrobić z gotowej chałki, którą lekko przesmażymy na maśle.
  12. Idealnie smakuje z konfitura z borówki brusznicy, wędzoną solą morską, rukwią wodną i odrobiną oliwy truflowej.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Parfait z kurzych wątróbek z oliwą truflową, konfiturą z borówki na słodkiej bułce a la brioche z wędzoną solą morską i rukwią wodną Parfait z kurzych wątróbek z oliwą truflową, konfiturą z borówki na słodkiej bułce a la brioche z wędzoną solą morską i rukwią wodną

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.