Parmigiana Di Melanzane

Parmigiana-zapiekanka

PARMIGIANA DI MELANZANE to pyszna, włoska zapiekanka, która na stałe gości w mojej kuchni. Pachnący, miękki, zrumieniony bakłażan świetnie komponuje się z pomidorami, ricottą, mozzarellą i parmezanem.

Zapiekankę można przygotować w naczyniu żaroodpornym. Można również przygotowywać pojedyncze porcje. Zasada jest jedna – ma być aromatycznie, gorąco, pomidorowo, serowo i ciągnąco :)

Zapraszam do obejrzenia filmu, od którego wszystko się zaczęło. Dokładnie tak przygotowałam moją pierwszą zapiekankę.

W tym daniu pominęłam kotleciki, ale deczycja należy do Was.

Asia

PARMIGIANA DI MELANZANE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. oliwa z oliwek
  2. 10 łyżek bułki tartej
  3. 5 ząbków czosnku
  4. garść posiekanej pietruszki
  5. garść świeżej bazylii
  6. 4 plasterki świeżego chilli
  7. 2 kule mozzarelli
  8. 200 g ricotty
  9. 2 bakłażany
  10. sól, pieprz
  11. 3 pomidory
  12. 200 ml sosu pomidorowego
  13. 4 jajka
  14. ok. 80 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wyciśnięte 3 ząbki czosnku, 10 łyżek bułki tartej, garść posiekanej pietruszki i chili – zrumieniamy całość
  2. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż, solimy i zostawiamy na papierowym ręczniku na kilkanaście minut. Powtarzamy czynność z drugiej strony. Odciskamy krople, które pojawiły się na bakłażanie. Grillujemy bakłażana z każdej strony.
  3. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Na dnie układamy połowę bakłażana.
  4. Każdego bakłażana smarujemy ricottą (zużywamy połowę). Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Na ricottę układamy pokrojonego w plastry pomidora.
  6. Na pomidora układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.
  7. W garnku podgrzewamy sos pomidorowy, dodajemy dwa ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Sosem pomidorowym zalewamy w części ułożoną zapiekankę.
  9. Na sosie ponownie układamy bakłażana, smarujemy go ricottą. Doprawiamy solą morska i świeżo mielonym pieprzem
  10. Na koniec ponownie układamy pomidora, posypujemy wszystko połową posiekanej bazylii. Jeśli zostały nam bakłażany, układamy kolejną warstwę.
  11. W misce roztrzepujemy jajka – zalewamy składniki.
  12. Całość przykrywamy solidną porcją starego parmezanu.
  13. Zapiekankę pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
ParmigianaDiMelanzane

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *