Pęczak z grillowanymi cytrynami i kolendrą

pęczak-z-łososiem-i-cytrynami

Pęczak z grillowanymi cytrynami, łososiem i kolendrą to danie pyszne i zdrowe. Każde ziarenko pęczaku otulone jest aromatyczną oliwą i soczystymi, grillowanymi cytrynami. Dla wzbogacenia smaku do pęczaku możemy dołożyć łyżkę pasty z marynowanych (kiszonych) cytryn (kupiłam w Marks&Spencer) oraz szczyptę kuminu. Delikatny łosoś, jędrny pęczak i pachnąca kolendra to połączenie idealne, które dodatkowo możecie podkręcić naturalnym winem od zwariowanych Collectif Anonyme – Collioure Blanc 2013 :)

PĘCZAK Z GRILLOWANYMI CYTRYNAMI, ŁOSOSIEM I KOLENDRĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2 osób
  2. kubek pęczaku
  3. dwa kubki wody
  4. 200 g świeżego łososia
  5. sól
  6. 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  7. 2 cytryny
  8. łyżeczka kuminu
  9. łyżka pasty cytrynowej (pasta z marynowanych/kiszonych cytryn)
  10. garść świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE
  1. Pęczak dobrze płuczemy na sitku, możemy przelać wrzątkiem.
  2. Pęczak wrzucamy do garnka, prażymy chwilę, zalewamy go wodą (na kubek pęczaku dwa kubki wody) i gotujemy aż wchłonie wodę.
  3. Po ugotowaniu przekładamy pęczak do miski.
  4. Łososia myjemy, oczyszczamy z ewentualnych ości, odcinamy skórę.
  5. Łososia smarujemy oliwą, oprószamy solą.
  6. Cytryny zalewamy wrzątkiem, kroimy na pół.
  7. Kolendrę myjemy, siekamy.
  8. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kawałki łososia i cytryny - miąższem do dołu.
  9. Wszystko razem grillujemy kilka minut z każdej strony (5-6, w zależności od grubości ryby)
  10. Pęczak podsmażamy na patelni, na oliwie z oliwek. Do pęczaku dodajemy pastę z cytryn, kumin.
  11. Pęczak doprawiamy do smaku solą. Dodajemy do niego również sok wyciśnięty z miękkich i aromatycznych, zgrillowanych cytryn.
  12. Tak przygotowany pęczak możemy podlać odrobiną wina, a gdy wyparuje, przykładamy go na talerz.
  13. Dodajemy łososia, cytryny, posypujemy kolendrą.
Uwagi
  1. Jeśli nie mamy pasty z cytryny, pęczak podlewamy oliwą z oliwek, winem, sokiem wyciśniętym z grillowanych cytryn. Dodajemy również skórkę otartą z cytryny, kumin i sól.
  2. Każde ziarenko pęczaku powinno pokryć się sosem.
  3. Smacznego,
  4. asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

PĘCZAK-Z-ŁOSOSIEM_WINOBLISKO pęczak,-łosoś

Print Friendly

Komentarze do “Pęczak z grillowanymi cytrynami i kolendrą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *