Pęczak z salsą verde i szparagami

pęczak z salsą verde

Jestem absolutnie oczarowana smakiem salsy verde. Nałogowo miksuję zioła i przygotowuję sos. Dodaję go do omleta, skrapiam nim sałaty. I jak się okazało, na punkcie sosu pachnącego kolendrą i pietruszką, zwariował również pęczak.

Pęczak można podać na wiele sposobów. Jest świetną przynętą na ryby, kapitalnie smakuje w zupach czy w towarzystwie sosów, a połączony ze szparagami, suszonymi pomidorami i płatkami zrumienionych migdałów podbił moje serce. 

Ugotujcie więc pęczak. Przygotujcie salsę verde. Szybko i sprawnie przesmażymy na oliwie szparagi oprószając je niedbale solą. Dodamy do całości kawałki suszonych na słońcu pomidorów. A żeby zamieszać w palecie smaków już do końca, sypniemy na wszystko prażonymi migdałami. Kurde, to jest pyszne, serio!

PĘCZAK Z SALSĄ VERDE I SZPARAGAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. *dla 3-4 osób
  2. salsa verde*
  3. kubek pęczaku (+ 2 kubki wody), sól
  4. pęczek szparagów
  5. 3 łyżki oliwy z oliwek + sól morska
  6. 15 suszonych pomidorów
  7. 4-5 łyżek płatków migdałów
***salsa verde
  1. 1 pęczek świeżej kolendry
  2. 1/2 pęczku natki pietruszki
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 limonka
  5. 1 zielone chilli*
  6. 30 ml sosu sojowego
  7. 1 łyżka cukru
  8. 50 ml oliwy
PRZYGOTOWANIE
  1. Salsę verde przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami w uwagach.
  2. Pęczak płuczemy na sitku, przekładamy do garnka, zalewamy dwoma kubkami wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy aż wchłonie wodę.
  3. Po ugotowaniu, pęczak dokładnie mieszamy z salsą verde.
  4. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Chude szparagi kroimy od razu (bez obierania) na mniejsze kawałki.
  5. Grubsze szparagi obieramy (omijając główki), kroimy je na mniejsze kawałki.
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę (na sporym ogniu). Wrzucamy szparagi, dodajemy sól.
  7. Szparagi przesmażamy kilka minut obracając je po kilka razy. Możemy poruszać patelnią tak by szparagi pokryły się oliwą i solą.
  8. Szparagi smażymy 5-7 minut, przekładamy je do miski z pęczakiem.
  9. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do pęczaku i szparagów.
  10. Płatki migdałów prażymy przez chwilę na suchej patelni. Mieszamy je przez cały czas i uważamy, aby się nie spaliły.
  11. Migdały dodajemy do pozostałych składników.
Uwagi
  1. SALSA VERDE
  2. 1 pęczek świeżej kolendry
  3. 1/2 pęczku natki pietruszki
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 limonka
  6. 30 ml sosu sojowego
  7. 1 łyżka cukru
  8. 50 ml oliwy
  9. PRZYGOTOWANIE
  10. Zioła myjemy, czosnek obieramy.
  11. Z limonki wyciskamy sok, dodajemy sos sojowy, cukier i oliwę z oliwek.
  12. Całość miksujemy na gładko.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
PĘCZAK-ZE-SZPARAGAMI

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *