PESTO Z RUKOLI

PESTO Z RUKOLINo i znowu… Niestety, rukola bardzo szybko więdnie. Zdecydowanie szybciej, niż dojrzewają moje pomysły na wykorzystanie calego lidlowego opakowania rukoli…

Ale kto by się tym przejmował. Już nigdy, przenigdy nie wyrzucę lekko zwiędnietej rukoli do kosza.Zrobiłam z niej pesto i wyszło obłędne. Każdy kto lubi jej ciut ostry smak, pokocha to pesto.

Zdecydowany aromat rukoli równoważą migdały. Migdały dodajemy lekko uprażone.

Wykonanie pesto jest banalnie proste. Miksujemy rukolę z uprażonymi migdałami, dodajemy oliwę z oliwek, parmezan i sól. I tyle.

Pesto z rukoli świetnie smakuje w bułce z sezamem, z dodatkiem wędzonego łososia, z kroplą cytryny i kawałkiem awokado. Odlot, polecam! Z pewnością jest dobrym dodatkiem do makaronu i suszonych pomidorów. :)

PESTO Z RUKOLI

SKŁADNIKI (na 1 słoiczek):

  * dwie garści rukoli (kubek)

 * garść migdałów (uprażyłam całe) (jesli ktoś woli inny przelicznik, proszę: 2 łyżki)

  * garść parmezanu (2 łyżki)

  * ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek (do uzyskania pożądanej konsystencji)

  * sól

PRZYGOTOWANIE:

Rukolę myjemy, suszymy, wkładamy do malaksera. Migdały prażymy przez kilka minut na rozgrzanej patelni. Parmezan kroimy w niewielkie kawałki. Wszystko razem miksujemy w malakserze. Dodajemy oliwę z oliwek oraz sól i ponownie miksujemy. Pesto powinno mieć konsystencję pasty.

 

Smacznego!

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *