PIECZONA W MIODZIE PIETRUSZKA Z JARMUŻEM I ORZECHAMI

PIECZONA-PIETRUSZKA-Z-JARMUŻEM-I-ORZECHAMI

Aż nie do wiary ile smaku ma ta sałatka. Pietruszka aromatyczna jest sama w sobie. Upieczona w miodzie z kroplą oleju lnianego nabiera nowej formy. Przesmażona wraz z jarmużem i połączona z orzechami laskowymi sprawia, że jesteśmy bliscy szaleństwa na jej punkcie. Esencjonalna pietruszka i słodki miód cudownie łączą się z jarmużem, który pod wpływem temperatury staje się miękki, a całość podkreślają zrumienione wcześniej orzechy.

Sałatkę możemy jeść samą – czy to jako przekąskę czy na kolację. Pieczoną w miodzie pietruszkę z jarmużem i orzechami możemy podać jako dodatek do dania głównego. Możemy ją również połączyć z naszą ulubioną kaszą.

Będzie pysznie i zdrowo!

PIECZONA W MIODZIE PIETRUSZKA Z JARMUŻEM I ORZECHAMI LASKOWYMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. korzeń pietruszki (4-5 szt)
  2. łyżka oleju lnianego
  3. dwie łyżki miodu
  4. garść jarmużu
  5. garść orzechów laskowych
  6. ewentualnie sól morska do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Pietruszkę myjemy, cieniutko obieramy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy ją miodem i olejem lnianym i pieczemy ok. 60 minut w 200 stopniach.
  2. Jarmuż myjemy, wycinamy grube błonki, kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Orzechy laskowe prażymy kilka minut na suchej patelni. Kiedy będą rumiane, obieramy je ze skórki. (chodzi o cienką warstwę, błonkę, która otula orzecha)
  4. Upieczoną pietruszkę kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnię.
  5. Do pietruszki dodajemy jarmuż.
  6. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oleju lnianego, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy.
  7. Całość podsmażamy chwilę aż jarmuż zmięknie.
  8. Na koniec dodajemy orzechy laskowe (wcześniej uprażone).
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
PIETRUSZKA2 PIECZONA-PIETRUSZKA-Z-JARMUŻEM

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *