Pieczone buraki z serem manouri, sosem i kolendrą

PIECZONE BURAKI Z SEREM MANOURI, SOSEM BALSAMICO I KOLENDRĄ

 

Moja dzisiejsza propozycja to prawdziwa uczta dla zdrowia. Pieczone buraki już same w sobie są bardzo esencjonalne. Piekłam je zawinięte w folię aluminiową, zachowały więc wszystko co najcenniejsze, a dodatkowo spotęgował się w nich ich słodki smak.

Po upieczeniu połączyłam pokrojone buraki z sosem balsamiczno-miodowym oraz z tartym imbirem. Słodkie buraki, lekko kwaśny balsamiczny sos i ostry imbir to wspaniałość. Ale to nie koniec.

Do buraków bardzo pasuje kozi ser. Moja kochana siostra Ewa mówi, że jestem zboczona na jego punkcie. Może i tak. Mam nawet marzenie, by Rodzice kupili kozę :)

Aby zachować równowagę i nie być posądzoną o kozią miłość, do moich najpyszniejszych buraków dodałam pokruszony ser manouri. Manouri to łagodny, ale troszkę też słony ser z mleka owczego (lub koziego!) Okazał sie idealnie pasować do buraków. Całość zwieńczyła kolendra.

Pieczone buraki z imbirem, sosem balsamiczno-miodowym, serem manouri i kolendrą to świetna przekąska, która zaspokoi popołudniowy czy też wieczorny głód. A przy okazji samo zdrowie!

 

 

PIECZONE BURAKI Z SEREM MANOURI, SOSEM BALSAMICO I KOLENDRĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 5 średnich buraków + folia aluminiowa
  2. garść sera manouri
  3. łyżeczka startego imbiru
  4. kilka łyżek oleju rzepakowego
  5. 1-2 łyzki octu balsamicznego
  6. łyżka miodu
  7. łyżka posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraków nie obieramy. Myjemy je jedynie, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  2. Po upieczeniu odwijamy buraki z folii, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostę - umieszczamy w naczyniu.
  3. Do buraków dodajemy starty imbir oraz sos przyrządzony z oleju rzepakowego, octu balsamicznego i miodu. Całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.
  4. Buraki przekładamy na talerz lub miseczkę, posypujemy je serem oraz kolendrą. Całość ponownie możemy skropić sosem lub olejem rzepakowym.
  5. Smacznego, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

PIECZONE BURAKI Z SEREM MANOURI, SOSEM BALSAMICO I KOLENDRĄ

2 Komentarzy

  • Mateusz

    Szukałem czegoś niebanalnego, troche greckiego do wykorzystania sera manouri i chyba trafiłem. :) Dzięki za ten pomysł.

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.