PIECZONE JABŁUSZKA

PIECZONE JABŁKADziś skuszę Was jabłkiem. Mam siostrę Ewę, więc uznaję, że mogę :-)

Nie byle jakie to jabłko, bo pieczone- pachnące aromatycznym cynamonem, goździkami, wanilią i jagodami.  Jabłka to samo zdrowie. Zapewniają naszemu organizmowi witaminę C, pektyny zawarte pod skórką wspomagają układ trawienny, niwelują poziom złego cholesterolu we krwi.

Kiedy byłyśmy z Ewą małe, Mama bardzo często robiła nam domowy kisiel i zawsze ścierała do niego całe jabłko. Jabłko było w kiślu, było na przekąskę pokrojone "w ósemki", było w omlecie- było od rana do wieczora :) Podobnie robię w domu. Karol, mój Synek jabłka uwielbia. Tej jesieni i zimy furorę w naszym domu robią jabłka pieczone. Są słodziutkie, uwielbiamy je jeść na ciepło. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie ok. 40-45 minut.

 

SKŁADNIKI – na 1 jabłko:

* 1 jabłko

* 1 łyżeczka cukru brązowego

* 1 łyżeczka konfitury z jagód (lub innych owoców, np. malin)

* szczypta cynamonu, cukru waniliowego, goździk

PIECZONE JABŁKAPRZYGOTOWANIE:

Jabłko dokładnie myjemy, ścinamy wierzch (kapelusz) i ze środka małym nożykiem wycinamy gniazdo nasienne.

Do środka wsypujemy łyżeczkę cukru brązowego, dodajemy konfiturę, goździka. Posypujemy cukrem waniliowym.

Tak przygotowane jabłka pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut.

Smacznego! :)

Asia

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *