Pieczone kwiaty cukinii

zapiekane cukinie z parmezanem

Pieczone kwiaty cukinii, ale nie same, bo z cukiniami. Jeśli uda Wam się kupić malutkie cukinie, same bądź z kwiatami, wykorzystajcie ten przepis. To przepis na tzw. „przegryzkę”. Cukinie skropione oliwą i oprószone solą oraz parmezanem smakują wyśmienicie. Możecie je jeść same. Możecie podać do nich ulubiony sos, a możecie je w końcu (już upieczone) pokroić i wymieszać z pęczakiem pachnącym skórką cytryny. 

:)

ZAPIEKANE CUKINIE Z PARMEZANEM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. małe cukinie z kwiatami (lub same cukinie)
  2. oliwa z oliwek
  3. sól morska
  4. parmezan
  5. zioła
PRZYGOTOWANIE
  1. Cukinie i kwiaty delikatnie myjemy. Listki kwiatu rozchylamy i usuwamy pręt, który jest w środku. Listki zwijamy.
  2. Cukinie z kwiatami skrapiamy oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy, tak aby całość była pokryta oliwą.
  3. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Całość oprószamy solą i parmezanem (tartym bądź płatkami).
  5. Dodajemy gałązki świeżych ziół.
  6. Tak przygotowane cukinie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Uwagi
  1. Na blaszkę cukiniami możemy dołożyć młody czosnek. Tak upieczony będzie świetnym dodatkiem do pysznego sosu (4 łyżki jogurtu mieszamy z 1 łyżką majonezu, dodajemy do smaku sól, pieprz i sok z cytryny oraz 2 ząbki pieczonego czosnku).
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
zapiekane cukinie z parmezanem zapiekane cukinie z parmezanem zapiekane cukinie z parmezanem zapiekane cukinie z parmezanem zapiekane cukinie z parmezanem zapiekane cukinie z parmezanem zapiekane cukinie z parmezanem

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *