PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI I SZYNKĄUwielbiam ziemniaki. Pieczone, smażone, gotowane. Dodatkowo uwielbiam wszystko co ziemniaczane – frytki, pyzy, kopytka, ruskie pierogi, placki, zapiekanki itp. Wiem, że nie jestem w tej miłości osamotniona, dlatego chętnie podzielę się z Wami przepisem na odczarowane ziemniaczki, którymi jestem absolutnie oczarowana, bo nie dość, że wyglądają pięknie to i smakują obłędnie.

ZIEMNIAKI PIECZONE Z ZIOŁAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. małe ziemniaczki
  2. zioła: rozmaryn, oregano
  3. plastry szynki parmeńskiej
  4. sól
  5. oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki dobrze szorujemy i w łupinkach podgotowujemy – ok. 10-12 minut w osolonej wodzie. Następnie podgotowane ziemniaki odcedzamy, przelewamy zimną woda by ciut je ostudzić.
  2. Przygotowujemy zioła – rozmaryn, oregano itp.
  3. Na plastrach szynki układamy zioła i tak przygotowaną szynką owijamy każdego ziemniaczka.
  4. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok 20-30 minut – aż szynka będzie chrupiaca, a ziemniaczek miękki.
Uwagi
  1. Moje ziemniaki były dodatkiem do pieczonego na piwie kurczaka i pieczonych w miodzie warzyw.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

  

PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI I SZYNKĄ

 

PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI I SZYNKĄ

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *