PIEGOWATY MAKARON

piegowaty makaronTo danie nie tylko dla dzieci, choć z myślą o moim niejadkowym Piegusie je robiłam. To połączenie makaronu z pysznym, aromatycznym pomidorowym sosem wzbogaconym ziołami i czosnkiem, malusieńkich kotlecików z mięsa mielonego oraz parmezanu.

SKŁADNIKI:

* opakowanie makaronu (użyjcie takiego, jaki lubicie)

*SOS*

* cebula, dwa ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, zioła – oregano, bazylia, sól, pieprz, oliwa, kawałek parmezanu

*KOTLECIKI*

* mięso mielone, cebulka, jajko, czerstwa bułka namoczona w mleku lub wodzie, sól, pieprz, bułka tarta, oliwa do smażenia

piegowaty makaronPRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zaczynamy przygotowywać sos. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy – podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz zioła. Po kilku minutach miksujemy sos blenderem.

Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, przyprawami i czerstwą bułką, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku. Mieszamy wszystkie składniki. Z mięso formujemy malutkie kotleciki – wielkości malej łyżeczki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na zloty kolor.

piegowaty makaronUgotowany makaron mieszamy z sosem i dodajemy do niego kotleciki. Całość posypujemy parmezanem, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gotowe! Smacznego! :)

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *