Piersi kurczaka z kuskusem i rosołem bazyliowym

*Przepis z warsztatów z Andrzejem Polanem – Kurczak Zagrodowy

*fot. Julita Strzałkowska

Piersi kurczaka z kuskusem i rosołem bazyliowym
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *Piersi z kurczaka 4 szt
  2. Tymianek świeży
  3. Rozmaryn świeży
  4. Cytryna  2 szt.
  5. Sól i pieprz
  6. Oliwa wędzona
  7. Masło klarowane
  8. **Kuskus 200 g
  9. Sok z cytryny
  10. Sól
  11. Olej rzepakowy
  12. ***Bazylia 1 pęczek
  13. Natka pietruszki 1 pęczek
  14. Bulion drobiowy 400 ml
  15. Masło 1 łyżka
  16. Ser dojrzewający typu bursztyn 100 g
PRZYGOTOWANIE
  1. *Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny.
  2. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.
  3. **Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny.
  4. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała.
  5. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.
  6. ***Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło.
  7. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą.
  8. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu.
  9. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

2 Komentarzy

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.