Piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym

kurczak z winogronami w sosie maślano winnym

Masło, masło, masło, wino, dużo wina, winogrona… To danie mogłabym jeść codziennie!

Dzielę się dziś z Wami obłędnym przepisem na piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym.

Przepis dostałam od kochanej Ani Zięciowskiej.

Piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym podałam z puree z gruszki i pietruszki i romanesco. Danie dopełniło wino z Winoblisko – L’Esprit de l’Horizon, Domaine de L’Horizon 2014.

Łapcie przepis!

Piersi z kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2 osób
  2. 2 piersi kurczaka (ekologicznego)
  3. kostka masła klarowanego*
  4. kubek białego, wytrawnego wina
  5. 4 ząbki czosnku
  6. 2 gałązki rozmarynu
  7. sól
  8. pieprz
  9. mielona papryka
  10. kubek winogron białych
  11. kubek winogron czerwonych
  12. *dodatkowo na puree z gruszki i pietruszki
  13. 2 duże korzenie pietruszki (lub 4 mniejsze)
  14. 4 ziemniaki
  15. 1 średnia gruszka
  16. dwa kubki mleka
  17. dwie łyżki masła
  18. sól
  19. biały pieprz
  20. gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki)
*dodatkowo
  1. romanesco
  2. masło
  3. czosnek
  4. sól
PRZYGOTOWANIE
  1. *piersi kurczaka
  2. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Nacieramy je solą, pieprzem, mieloną papryką, odstawiamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, obsmażamy piersi krótko na rumiano.
  4. Następnie dodajemy pół kostki masła, czosnek pokrojony w talarki i gałązki rozmarynu i dusimy piersi.
  5. Kiedy masło rozpuści się, otuli kurczaka i całość zacznie lekko bulgotać, zmniejszamy gaz, wlewamy wino i dodajemy winogrona.
  6. Danie dusimy na małym ogniu ok 15-20 minut.
  7. Sos zgęstnieje. Jeśli będzie go zbyt mało, dodajcie więcej wina :)
*puree z gruszki i pietruszki
  1. Do garnka wkładamy obraną i pokrojoną w nieduże kawałki pietruszkę.
  2. Do pietruszki dokładamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Całość zalewamy mlekiem. Dolewamy wodę tak, aby płyn zakrywał warzywa.
  4. Całość gotujemy do miękkości.
  5. Pod koniec gotowania (ok 7 minut przed końcem) do pietruszki i ziemniaków dokładamy pokrojoną w kostkę, obraną ze skórki gruszkę.
  6. Ugotowane do miękkości warzywa odcedzamy i przekładamy do miksera (naczynia od blendera).
  7. Do warzyw dodajemy masło, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.
  8. Całość porządnie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  9. *romaneso
  10. Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
  11. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy kawałki romaneso
Podanie
  1. Na talerzu możemy rozsmarować puree i ułożyć na nim kawałki pokrojonej piersi. Dodajemy sos, winogrona i romaneso z czosnkiem.
  2. Smacznego :)
Uwagi
  1. *jeśli nie macie masła klarowanego, użyjcie normalnego masła i dodajcie do niego oliwę. Wtedy nie będzie się paliło.
  2. Idealne jednak jest masło klarowane, które łatwo zrobicie rozpuszczając masło, podgrzewając je i zbierając z niego pianę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
_MG_9469

kurczak z winogronami w sosie maślano winnym_MG_9470

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *