Piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym

kurczak z winogronami w sosie maślano winnym

Masło, masło, masło, wino, dużo wina, winogrona… To danie mogłabym jeść codziennie!

Dzielę się dziś z Wami obłędnym przepisem na piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym.

Przepis dostałam od kochanej Ani Zięciowskiej.

Piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym podałam z puree z gruszki i pietruszki i romanesco. Danie dopełniło wino z Winoblisko – L’Esprit de l’Horizon, Domaine de L’Horizon 2014.

Łapcie przepis!

Piersi z kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2 osób
  2. 2 piersi kurczaka (ekologicznego)
  3. kostka masła klarowanego*
  4. kubek białego, wytrawnego wina
  5. 4 ząbki czosnku
  6. 2 gałązki rozmarynu
  7. sól
  8. pieprz
  9. mielona papryka
  10. kubek winogron białych
  11. kubek winogron czerwonych
  12. *dodatkowo na puree z gruszki i pietruszki
  13. 2 duże korzenie pietruszki (lub 4 mniejsze)
  14. 4 ziemniaki
  15. 1 średnia gruszka
  16. dwa kubki mleka
  17. dwie łyżki masła
  18. sól
  19. biały pieprz
  20. gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki)
*dodatkowo
  1. romanesco
  2. masło
  3. czosnek
  4. sól
PRZYGOTOWANIE
  1. *piersi kurczaka
  2. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Nacieramy je solą, pieprzem, mieloną papryką, odstawiamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, obsmażamy piersi krótko na rumiano.
  4. Następnie dodajemy pół kostki masła, czosnek pokrojony w talarki i gałązki rozmarynu i dusimy piersi.
  5. Kiedy masło rozpuści się, otuli kurczaka i całość zacznie lekko bulgotać, zmniejszamy gaz, wlewamy wino i dodajemy winogrona.
  6. Danie dusimy na małym ogniu ok 15-20 minut.
  7. Sos zgęstnieje. Jeśli będzie go zbyt mało, dodajcie więcej wina :)
*puree z gruszki i pietruszki
  1. Do garnka wkładamy obraną i pokrojoną w nieduże kawałki pietruszkę.
  2. Do pietruszki dokładamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Całość zalewamy mlekiem. Dolewamy wodę tak, aby płyn zakrywał warzywa.
  4. Całość gotujemy do miękkości.
  5. Pod koniec gotowania (ok 7 minut przed końcem) do pietruszki i ziemniaków dokładamy pokrojoną w kostkę, obraną ze skórki gruszkę.
  6. Ugotowane do miękkości warzywa odcedzamy i przekładamy do miksera (naczynia od blendera).
  7. Do warzyw dodajemy masło, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.
  8. Całość porządnie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  9. *romaneso
  10. Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
  11. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy kawałki romaneso
Podanie
  1. Na talerzu możemy rozsmarować puree i ułożyć na nim kawałki pokrojonej piersi. Dodajemy sos, winogrona i romaneso z czosnkiem.
  2. Smacznego :)
Uwagi
  1. *jeśli nie macie masła klarowanego, użyjcie normalnego masła i dodajcie do niego oliwę. Wtedy nie będzie się paliło.
  2. Idealne jednak jest masło klarowane, które łatwo zrobicie rozpuszczając masło, podgrzewając je i zbierając z niego pianę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
_MG_9469

kurczak z winogronami w sosie maślano winnym_MG_9470

2 Komentarzy

  • Arek

    Właśnie skończyliśmy jeść. Smakuje rewelacyjnie. Szczególnie kurczak, jest delikatny i maślany, a winogrona przełamują smak lekką słodyczą. Pureé wyszło przepyszne. Choć lekko je zmodyfikowaliśmy zastępując biały pieprz odrobiną świeżo zmielonego kminu rzymskiego. Dzięki za pomysł na prosty lecz niesztampowy obiad.

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.