Piętrowy tort bezowy

PIĘTROWY TORT BEZOWYZapraszam po przepis na prawdziwy, piękny, piętrowy tort. Idealny na Dzień Mamy :)

Przygotowanie takiego tortu niczym nie różni się od przygotowania i upieczenia bezy. Wystarczy bezy różnej wielkości złożyć w całość.

Tort prezentował się pięknie i cudnie smakował. Powiem Wam jak, krok po kroku zrobić takie cudo.

 #beza

PIĘTROWY TORT BEZOWY
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. ***beza
  2. 14 białek
  3. 600 g drobnego cukru
  4. łyżka mąki ziemniaczanej
  5. łyżka octu
  6. ***do przełożenia tortu
  7. 2 opakowania serków mascarpone
  8. 400 ml śmietanki kremówki
  9. owoce - np. sezonowe - truskawki, maliny, jagody
  10. ***dodatkowo
  11. długi patyczek (cienki, do szaszłyków)
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do metalowej miski.
  2. Zaczynamy mikserem ubijać białka. Najpierw na wolnych obroach, a kiedy zaczną się pienić zwiększamy obroty i stopniowo (nawet po łyżce) dodajemy cukier.
  3. Cukier dodajemy partiami, cały czas ubijając białka. Może to potrwać nawet 15-20 minut.
  4. Piana z ubitych białek powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Pod sam koniec dodajemy łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
  5. Przygotowujemy 3 blachy (lub dwie blachy i kratkę). Rozkładamy na każdej blaszce papier do pieczenia.
  6. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni - termoobieg.
  7. Na blaszki wykładamy ubite białka. To ile chcemy mieć pięter zależy od nas. Na jednej blaszce zmieścicie duży spód bezy + małą górę, lub kolejne piętro i średni okręg. itd.
  8. Trzy blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (termoobieg)na 30 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezy na 2,5 godziny.
  9. Po godzinie możemy blaszki zamieniać piętrami. Robimy to jednak szybko i sprawnie, gdyż beza przeciągów i otwierania piekarnika nie cierpi.
  10. Po upływie 3 godzin wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do ostygnięcia na minimum dwie godziny.
  11. Przygotowujemy krem: wystarczy ubić zimną śmietankę 30% na sztywno i dodać do niej serki mascarpone. Opcjonalnie można dosłodzić masę cukrem pudrem.
  12. Każdy krążek bezy przekładamy kremem, dodajemy owoce i kładziemy kolejny krążek.
  13. Na koniec, kiedy ułożymy ostatni krążek bezy, wbijamy w środek patyczek, który przytrzyma całą konstrukcję.
  14. Smacznego, Asia :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Mamo, kocham Cię.ps. Nie wiem jakim cudem, ale pamiętam te wakacje w Dziwnówku. Moją piękną, opaloną Mamę, jej ulubioną bluzkę w paski, którą Tata przywiózł z NRD (ma ja do dziś) i mnie w chińskiej sukience. Mamo, kocham Cię <3

  • Henryk

    Piękne słowa, żeby wszystkie ASIE były takie kochające i zarówno kochane. Czy to za sprawą tych pięknych i zapewne smacznych tortów?

  • Dominika

    Witam :)
    Tort wygląda cudownie! Jednak zastanawia mnie jak
    Wyglądało jego krojenie? Czy piętra sie nie rozjezdzaly?
    Pozdrawiam

    • Asia Matyjek

      Mój synek kiedy upiekłam ten tort powiedział: ” wszystko super, tylko jak Ty go pokroisz?” :)
      Łatwo nie było, ale zdjęłam górną bezę – cała przypadła Solenizantce i kolejną. Reszta dała się kroić bez problemu, choć krojenie bez do najłatwiejszych nie należy. Polecam nóż tzw. piłkę. Pozdrowienia :)

  • Asia

    Asiu, jakie wymiary powinny mieć poszczególne bezy, żeby tort ładnie się komponował?

    • Joanna

      Asieńko, spód może mieć średnicę np 22-24 cm, następne koła muszą być mniejsze. Możesz spokojnie użyć cyrkla :) 5 blatów mieszczę na dwóch blachach, ostatni jest malusi. Jeśli będziesz potrzebowała pomocy, pisz lub dzwoń :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.