Pizza z kalerosse

Pizza Bianca! Pizza z kalerosse, pieczarkami i serkiem śmietankowym to doskonała alternatywa do tradycyjnej pizzy z sosem pomidorowym.

Przepis na ciasto na pizzę mam jeden i tylko z niego korzystam. Dodatki to sprawa umowna. Tym razem padło na pieczarki, które podczas pieczenia pięknie się rumienią, serek śmietankowy (który dodajemy już po upieczeniu – możecie też użyć ricotty) i kalerosse – cudownych listków, które skrywają w sobie charakter jarmużu i zwiewność brukselki.

Pizza z kalerosse
Napisz recenzję
Drukuj
na 2 pizze, ciasto
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 30 g drożdży świeżych
  3. 300 ml ciepłej wody
  4. 2 pełne łyżeczki soli
  5. 1 łyżeczka cukru
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo
  1. 20 pieczarek
  2. 2 kubki kalerosse (ok 15 różyczek)
  3. 10 łyżeczek serka śmietankowego lub ricotty
  4. oliwa z oliwek
  5. sól morska
  6. świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Musimy przygotować zaczyn - świeże drożdże mieszamy z ciepłą, ale nie gorącą wodą (ok. 100 ml), dodajemy cukier i ok. 5, 6 łyżek mąki. (woda nie może być gorąca, bo zabije drożdże, powinna być lekko ciepła)
  2. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15- 20 minut.
  3. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.
  4. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
  5. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i sprężyste.
  6. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  7. Ciasto powinno urosnąć, podwoić objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
  9. Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy uzyskując ulubioną grubość.
  10. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Ciasto delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
  12. Na całą powierzchnię dodajemy umyte i pokrojone na kawałki pieczarki oraz mnóstwo listków kalerosse.
  13. Tak przygotowaną pizzę pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
  14. Po upieczeniu na całą powierzchnię pizzy nakładamy serek śmietankowy lub ricottę.
  15. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Nowe warzywo kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu, a jego powstanie to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa, była chęć odkrycia niezwykle uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Dokładnie taki efekt został osiągnięty! Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i wyjątkowo pyszne „kapustki”! Kalerosse™ zachwyca miłośników warzyw na całym świecie, ciesząc się wielką popularnością zarówno w Stanach Zjednoczonych, gdzie od 2012 r. znane jest jako „Kalettes”. Znalazło też licznych wielbicieli w Holandii, Szwajcarii, Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Warzywo doceniane jest nie tylko przez konsumentów, lecz także przez znawców i degustatorów, a w Berlinie, na targach Fruit Logistica Innovation Award 2013, zdobyło 3 miejsce pod kątem innowacyjności w międzynarodowym sektorze produktów rolnych.
Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. Kalerosse™ to ważna, bardzo wartościowa pozycja w menu, która zaspokoi zapotrzebowanie na wiele witamin i składników odżywczych, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.
Kalerosse™ Fit&Easy, Cena: 5,99 zł/150 g
Więcej na – www.kalerosse.pl – ciekawostki oraz przepisy kulinarne również na www.fitandeasy.pl
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *