Pizza ze szparagami

 

Szybka, pyszna i super wiosenna pizza! Zamiast sosu pomidorowego jest ricotta połączona z pesto. Dodatkami są szparagi, którymi warto się opychać, bo sezon na nie krótki! Pizza jest pyszna, delikatna. Ciasto im cieniej rozwałkowane, tym bardziej chrupiące. 

Jeśli nie macie ricotty, posmarujcie ciasto pesto, dodajcie mozzarellę i szparagi. Będzie pysznie :)

Pizza ze szparagami
Napisz recenzję
Drukuj
***ciasto
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 300 ml wody letniej
  3. 30 g świeżych drożdży
  4. 3 łyżki oliwy z oliwek
  5. 2 łyżeczki soli
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. ***dodatki
  8. 200 g ricotty (po sporej łyżce na pizzę)
  9. 8-10 łyżek pesto
  10. sól morska, świezo mielony pieprz
  11. oliwa z oliwek
  12. szparagi zielone - pęczek
  13. 4 szalotki
PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowujemy zaczyn - drożdze mieszamy z połową wody oraz 4-5 łyżkami mąki i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinny zacząć pracować, pienić się, rosnąć (ok. 20 minut).
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałą wodę, zaczyn, sól, oliwę z oliwek.
  3. Wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i sprężyste.
  4. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
  6. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Ricottę mieszamy z pesto, doprawiamy do smaku. Na cieście rozsmarowujemy po łyżce ricotty wymieszanej z pesto.
  8. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i tniemy wzdłuż na pół, układamy na pizzy.
  9. Szalotki obieramy, kroimy w plastry, układamy.
  10. Całość skrapiamy delikatnie oliwą, posypujemy solą morską/pieprzem.
  11. Pizzę pieczemy ok. 20 - 25 minut w 200 stopniach - aż ciasto będzie złote, a dodatki zrumienione.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *