PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ

Placek drożdżowy był uwieńczeniem weekendu i absolutnym szczytem rozkoszy dla podniebienia przed rozpoczynającą się moją dietą alergiczną.

Postanowiłam zaszaleć – w cieście cudnie drożdżowym nie zabrało więc marmolady z pomarańczy, owoców i bardzo dużej ilości kruszonki migdałowej. Ciasto przygotowuje się szybko, wyrasta w niepełną godzinę, następnie spędza ok. 40 minut w piecu. Pysznie smakuje z dobrą herbatą, nalewką lub różanym likierem :)

SKŁADNIKI:

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ***ciasto***

* 350-400 g mąki pszennej

* ok. 3,5 g drożdży suszonych (pół opakowania) lub 7 g drożdży normalnych

* 50 g cukru

* 125 ml lekko ciepłego mleka

* szczypta soli

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ* 2 jajka

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 1 cytryna – skórka otarta z cytryny

* 1/4 kostki masła

* cynamon mielony

***na ciasto***

* 3 łyżki marmolady pomarańczowe

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ* 1 jajko + łyżka śmietany + szczypta cynamonu

* owoce: użyłam mrożonych porzeczek i malin oraz dwóch jabłek pokrojonych wraz ze skórką w półksięzyce

* 2 łyżki brązowego cukru

***kruszonka***

* 10 dkg maki, 10 dkg brązowego cukru, 10 dkg masła, solidna garść płatków migdałów

PRZYGOTOWANIE:

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄJeżeli używamy normalnych drożdży – rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Do lekko ciepłego mleka dodajemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól, oraz ekstrakt waniliowy. Jeśli używacie drożdży instant, to właśnie teraz dodajecie je do miski wraz z całym cukrem. Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, dosypujemy niepełną łyżeczkę cynamonu oraz ścieramy skórkę z cytryny. Mieszamy składniki płynne z sypkimi. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno był gładkie i sprężyste. Zostawiamy je w naczyniu przykrytym ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Ja zostawiłam ciasto w piekarniku nastawionym na niecałe 40 stopni.

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄBlachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy do pełnych rozmiarów blachy. Zostawiamy blachę z wyłożonym ciastem w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.

W misce rozbijamy jajko i łączymy je z łyżką śmietany oraz cynamonu. Smarujemy masą ciasto. Na jajeczno – śmietanową masę nakładamy konfiturę z pomarańczy. Przygotowane owoce mieszamy z brązowym cukrem. Owoce przekładamy na masę.

Przygotowujemy kruszonkę – masło ucieramy z mąką i cukrem oraz migdałami. Posypujemy kruszonką całe ciasto.

Placek drożdżowy pieczemy najpierw 15 minut w 200 stopniach, a następnie ok. 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Asia :)

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.