Placek z truskawkami i kruszonką

placek z truskawkami

To już ostatnie truskawkowe dni. Radzę więc robić zapasy, bo zimą tęsknota za nimi potrafi dobić.

Dziś zapraszam po przepis na placek z truskawkami. To drożdżowe ciasto, ale nie wysokie i puszyste, lekko kruche. Jest idealne, bo dobrze czuć w nim owoce, pachnie masłem i ma dużo kruszonki! <3

Przepis na tę i inne truskawkowe pyszności znajdziecie w Magazynie SMAQ.

PLACEK Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
1 hr
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 50 min
PRZYGOTOWANIE
1 hr
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 50 min
SKŁADNIKI
  1. *ciasto
  2. 350-400 g mąki pszennej
  3. 7 g drożdży suszonych lub 15 g drożdży świeżych
  4. 50 g cukru
  5. 125 ml lekko ciepłego mleka
  6. szczypta soli
  7. 2 jajka
  8. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  9. 1 cytryna - skórka otarta z cytryny
  10. 50 g masła
  11. *na ciasto
  12. 1 jajko + łyżka śmietany
  13. 1 kg truskawek
  14. 3 łyżki brązowego cukru
  15. *kruszonka
  16. 10 dkg maki, 10 dkg brązowego cukru, 10 dkg masła
  17. cukier puder do oprószenia po upieczeniu
PRZYGOTOWANIE
  1. Jeżeli używamy normalnych drożdży - rozpoczynamy od przygotowania zaczynu.
  2. Do lekko ciepłego mleka dodajemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną pracować.
  3. W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól, oraz ekstrakt waniliowy. Jeśli używamy drożdży instant, to właśnie teraz dodajemy je do miski wraz z całym cukrem.
  4. Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, oraz startą skórkę z cytryny.
  5. Mieszamy składniki płynne z sypkimi.
  6. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
  7. Zostawiamy je w naczyniu przykrytym ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy do pełnych rozmiarów blachy.
  10. Zostawiamy blachę z wyłożonym ciastem w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
  11. W misce rozbijamy jajko i łączymy je z łyżką śmietany oraz łyżką cukru. Smarujemy masą ciasto.
  12. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. W misce mieszamy je z cukrem.
  13. Truskawki układamy na całej powierzchni ciasta.
  14. Przygotowujemy kruszonkę - masło ucieramy z mąką i cukrem.
  15. Posypujemy kruszonką całe ciasto.
  16. Placek drożdżowy pieczemy najpierw 15 minut w 200 stopniach, a następnie ok. 35 minut w 180 stopniach.
  17. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem
Uwagi
  1. Zamiast truskawek można użyć innych owoców - np. malin, moreli, rabarbaru, jagód czy śliwek.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *