Placuszki z kalafiora

PLACKI-Z-KALAFIORA-Z-PESTO

Placuszki z kalafiora to pyszny i prosty przepis, którym obdarowała mnie Kasia Golec. Placuszki można podać z sosem Aioli lub pesto, np. Genovese. Są super przekąską, mogą być samodzielnym daniem.

Zróbcie, są pyszne!

PLACUSZKI Z KALAFIORA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. dwie szklanki surowego kalafiora startego na tarce o grubych oczkach
  2. dwa małe jaja
  3. 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  4. kilka łyżek mąki (dodajemy stopniowo do zagęszczenia masy)
  5. garść kolendry lub natki pietruszki
  6. mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  7. sól, pieprz do smaku
  8. olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Z kalafiora odcinamy różyczki, myjemy je, ścieramy na tarce.
  2. Dodajemy jajka, jogurt naturalny, mieszamy.
  3. Stopniowo, po łyżce dodajemy mąkę. Musimy uzyskać dość gęstą masę.
  4. Do masy dodajemy kolendrę lub natkę, doprawiamy do smaku.
  5. Oliwę rozgrzewamy na patelni.
  6. Łyżką nakładamy porcje placków.
  7. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony. Powinny być ładnie złote.
  8. Placuszki podajemy z ulubionym sosem lub pesto.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
PLACUSZKI-Z-KALAFIORA PLACUSZKI-Z-PESTO

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *