POMIDOROWY KREM- Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI

POMIDOROWY KREM- Z MASCARPONE I MIGDAŁAMISą takie dni, kiedy zupełnie nie mam czasu, aby coś ugotować. Są też takie dni, zwane feriami, kiedy Karol lepi bałwana u Dziadka, a ja mam totalny luz. Nie przejawia się on tak, jakby wydawać się mogło- czyli gotowaniem od rana do wieczora, przyjęciami, imprezami, kinem i koncertami. To dni totalnego leniuchowania. No ale jeść coś trzeba. Nie samą miłością człowiek żyje! ;-)

W dni, kiedy przy garach stać ochoty nie mam, albo jestem spragniona szybkiego, ciepłego posiłku, pichcę mój ukochany krem z pomidorów. Ukochany, bo przepyszny, ekspresowy i z moimi ulubionymi dodatkami- wzbogacony nutą aksamitnego serka mascarpone, pesto i uprażonymi płatkami migdałów.

Zatęskniłam wczoraj za malinówkami. Tak szczerze mam ochotę na dobre, mięsiste, pachnące i słodkie pomidory. Do tego tylko sól i chrupiący, zwyczajny chleb z masłem- nic więcej. No ale jest zima- musiałam więc rozprawić się ze swoimi tęsknotami i do mojego kremu użyłam krojonych pomidorów z puszki. Okazały się smaczne i słodziutkie.

POMIDOROWY KREM- Z MASCARPONE I MIGDAŁAMISKŁADNIKI:

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 łodyga selera naciowego (jeśli ktoś lubi)

* oliwa z oliwek

* 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę

* 2 łyżki pasty pomidorowej + pół szklanki wody

* sól, pieprz, oregano, szczypta cukru, ciut soku z cytryny

* serek mascarpone

* pesto genovese

* płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwce podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Jeśli ktoś lubi, polecam dodać pokrojony na małe kawałki seler naciowy. Kiedy wszystkie smaki przegryzły się, cebula zrumieniła, dodałam dwie puszki pomidorów. Przemieszałam smaki i kiedy wszystko było gorące, dodałam pastę pomidorową i pół szklanki wody. Doprowadziłam zupę do wrzenia i zmiksowałam blenderem. Na koniec doprawiłam solą , pieprze, ziołami oraz cukrem i sokiem z cytryny by wydobyć maksimum smaku. Na talerzu dodałam do kremu łyżkę serka mascarpone oraz małą łyżeczkę pesto. Całość posypałam zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Polecam Wam ten krem- jest idealnym ciepłym posiłkiem przygotowanym naprawdę ekspresowo.

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *