PSTRĄG PIECZONY, PIECZONE ZIEMNIAKI I POMIDORKI TEŻ PIECZONE :)

Pyszny, zdrowy i lekki obiad. W domu pięknie pachnie cytryną, czosnkiem i ziołami. Pstrąg nie potrzebuje wielkiego urozmaicenia. Wystarczy mu sól, czosnek, pietruszka i cytryna. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Podałam go też z małymi, upieczonymi pomidorkami, do których wymyśliłam wspaniały sos na bazie miodu, musztardy truskawkowej, czosnku i octu balsamicznego. Ryba, ziemniaki i pomidory piekły się razem ok. 30 minut. Pyszności.

SKŁADNIKI:

***PSTRĄG***

* pstrąg, ząbek czosnku, sól, 3 plastry cytryny, kilka gałązek pietruszki, folia aluminiowa

**ZIEMNIAKI***

* ziemniaki, sól, oliwa, czosnek, rozmaryn, 2, 3 plastry cytryny

***POMIDORY***

* kilka gałązek pomidorków cherry, sól, suszona bazylia, oliwa, ocet balsamiczny

*SOS DO POMIDORKÓW I ZIEMNIAKÓW*

* 5 łyżek oliwy z oliwek, 3-4 łyżki octu balsamicznego (użyłam gruszkowego, łyżka musztardy (użyłam truskawkowej i pozdrawiam Pana z Le Targ), ząbek czosnku, 2 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE:

Moje dwa pstrągi przygotowałam dzień wcześniej. Oczyszczone w środku ryby należy dokładnie umyć i oskrobać z łusek. Następnie solimy rybę w środku i na zewnątrz, układamy połówki plasterków cytryny, pokrojone ząbki czosnku oraz pietruszkę. Rybę układamy na folii aluminiowej, na rybę układamy plastry cytryn.

Zawijamy wszystko w folię i możemy schować na noc do lodówki. Nie trzeba tego robić. Można tez piec rybę od razu. Zawinięte w folię pstrągi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut (z termoobiegiem).

Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki i gotujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie przekładamy odcedzone, lekko ugotowane ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Solimy (użyłam soli gruboziarnistej), polewamy oliwą, dodajemy przekrojone, nieobrane główki czosnku, cytrynę oraz gałązki rozmarynu.

Upieczony czosnek fajnie wyskakuje z łupinek i świetnie smakuje z upieczonymi ziemniakami. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy wraz z rybą – w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 minut

Pomidorki myjemy i układamy wraz z całymi gałązkami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy (użyłam soli gruboziarnistej), polewamy oliwą oraz dwiema łyżkami octu balsamicznego (użyłam gruszkowego z Lidla), posypujemy suszonymi ziołami, np. bazylią. Pomidorki pieczemy wraz z rybą i ziemniakami 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Sos do pomidorków i ziemniaków – matko, jaki on jest przepyszny! A to nic trudnego – wystarczy połączyć ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, musztardę (użyłam truskawkowej, jest bardzo ostra, można też oczywiście użyć innej), miód oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Należy wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.

Smacznego :)

Asia

 

 

 

 

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.