Pudding Bread

Z pewnością nie jeden raz zdarzało się Wam nie zjeść całego, pysznego, chrupiącego chleba. To smao pewnie z bułkami czy chałką. Jeśli macie więc w chlebaku czerstwe pieczywo, mam dla Was super przepis – pudding bread.

Pudding Bread to doskonały sposób na rozprawienie się z czerstwym pieczywem. Wystarczy upiec je w jajku połączonym ze śmietanką i mlekiem. Do całości warto dodać np. brązowy cukier, miód czy syrop z agawy. Można dodać rodzynki, czy suszoną żurawinę, orzechy czy też szczyptę przyprawy do piernika. I już. Gotowe. Pyszny, miękki, a z wierzchu lekko chrupiący chleb gotowy. 

Pudding Bread doskonale smakuje z domową konfiturą :)

Pudding Bread
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 3 osób
  2. ok 5 kromek czerstwego pieczywa
  3. łyżka rodzynek
  4. łyżka suszonej żurawiny
  5. garść orzechów
  6. 200 ml śmietanki 30 %
  7. 100 ml mleka
  8. 2 jajka
  9. 2 łyżki cukru brązowego
  10. pół łyżeczki przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietanką, mlekiem i cukrem.
  2. Chleb rwiemy na kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  3. Dodajemy dodatki (rodzynki, żurawina, orzechy).
  4. Całość zalewamy jajkiem ze śmietanką i mlekiem.
  5. Pudding Bread zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach.
Uwagi
  1. *pudding bread przed samym pieczeniem możemy oprószyć cukrem - cukier podczas pieczenia fajnie skarmelizuje się
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

3 Komentarzy

Skomentuj Staropolskagaleriasmaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.