PUSZYSTY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE

 SERNIK-NA-PIERNIKOWYM-SPODZIE

Puszysty sernik na piernikowym spodzie to słodka propozycja świąteczna. Pierniczki załatwiają temat :)

Na upieczony sernik możemy nałożyć owoce, np. żurawinę, wiórki czekolady, mascarpone z cukrem pudrem czy też lemon curd. 

Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.

Pozdrowienia, 

Asia

PUSZYSTY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *tortownica ok. 18-20 cm
  2. 250 g pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem)
  3. 2-3 łyżki masła
  4. 500 g twarogu na sernik
  5. 150 g cukru pudru
  6. 4 jajka
  7. łyżeczka cynamonu
  8. łyżeczka esencji waniliowej
  9. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  10. świeża lub mrożona żurawina
  11. cukier puder
PRZYGOTOWANIE
  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pierniki rozdrabniamy, mieszamy z masłem. Wykładamy nimi spód – dociskamy palcami. Tortownicę chowamy do lodówki.
  2. W misce miksujemy ze sobą składniki na masę – twaróg, jajka (wbijamy pojedynczo), cukier puder (dodajemy partiami), cynamon, esencję waniliową oraz mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę wylewamy na piernikowy spód.
  4. Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
  5. Po upieczeniu sernik solidnie posypujemy świeżą lub mrożoną żurawiną. Całość oprószamy cukrem pudrem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 PUSZYSTY-SERNIK-NA-PIERNIKOWYM-SPODZIE

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *