QUICHE Z KARMELIZOWANYM POREM, KOZIM SEREM I TYMIANKIEM

QUICHE Z POREM, SEREM I TYMIANKIEM

To jeden z moich ulubionych smaków. Połączenie pora, który staje się słodki, koziego sera i tymianku chwyta za serce i wszystkie kubki smakowe. Potraktowany wrzątkiem i przesmażony na maśle por absolutnie traci swoją ostrość. Staje się aksamitny i wspaniale komponuje się z serem i ziołami.

Spróbujcie, będzie pysznie :)

Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.

QUICHE Z KARMELIZOWANYM POREM, KOZIM SEREM I TYMIANKIEM
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. *ciasto kruche słone
  2. 250 g mąki pszennej
  3. 125 g zimnego masła
  4. 1 żółtko
  5. 1 łyżeczka soli
  6. *do posmarowania formy
  7. masło + bułka tarta
*masa
  1. 4 mniejsze jajka lub 3 większe
  2. 150 ml śmietanki 30%
  3. 4 pory
  4. 4 łyżki masła
  5. gałązki świeżego tymianku
  6. 150 g sera koziego
  7. sól morska
  8. świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól.
  2. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowane. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30-40 minut do lodówki.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  4. Zimne ciasto rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką).
  5. Ciasto rozkładamy w oprószonej bulką formie.
  6. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor.
  7. W tym czasie przygotowujemy masę.
  8. Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, solą oraz pieprzem.
  9. Pory dokładnie myjemy, płuczemy i kroimy w plastry.
  10. Pory umieszczamy na sitku i przelewamy je wrzącą wodą, odkładamy by woda odciekła.
  11. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pory. Przesmażamy je ok. 7 minut soląc do smaku.
  12. Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
  13. Na ciasto wykładamy przesmażone na maśle pory, dodajemy kawałki sera koziego, zalewamy wszystko masą jajeczną. Układamy gałązki tymianku.
  14. Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach.
  15. Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące.
Uwagi
  1. Aby wyłożone na formę ciasto nie zsunęło się podczas podpiekania, można jego boki "przytrzymać" aluminiową folią. Quiche zachowa wtedy kształt, boki się nie zsuną.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
QUICHE Z POREM I KOZIM SEREM

3 Komentarzy

Skomentuj Jagoda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.