QUICHE Z SEREM KOZIM I MALINÓWKA NA SPODZIE FRANCUSKIM

QUICHE Z SEREM KOZIM I MALINÓWKA NA SPODZIE FRANCUSKIMProste i szybkie danie. W zasadzie zawsze jestem gotowa, by je zrobić, bo zawsze mam w lodówce ciasto francuskie. Reszta dodatków to przypadek. Tym razem padło na przecudownie pyszny kozi ser z miodem. Odpłynęłam, serio.

Smak i zapach koziego sera lubi również moja siostra Ewa, więc odkąd jest w Warszawie, mogę bezkarnie cudować i serem się objadać :) Nie mam zbyt wiele czasu by ugniatać i chłodzić ciasto kruche – stąd pomysł na ciasto francuskie. Sposób jest następujący, sami spójrzcie jak prosty:

* podpiekamy chwilę ciasto w piekarniku

* przygotowujemy jajka i śmietankę oraz dodatki, na jakie tylko mamy ochotę

* wlewamy wszystko na ciasto i ponownie zapiekamy.

Super proste, prawda? :)

QUICHE Z SEREM KOZIM I MALINÓWKA NA SPODZIE FRANCUSKIMSKŁADNIKI:

    • * arkusz ciasta francuskiego
    • * łyżka masła
    • * dwa jajka
    • * 80 ml śmietanki 30%
    • * sól, pieprz
    • * kozi ser – twarożek
    • * 2 pomidory malinówki
    • * kilka suszonych pomidorów
    • * świeży tymianek – kilka gałązek
 

PRZYGOTOWANIE:

QUICHE Z SEREM KOZIM I MALINÓWKA NA SPODZIE FRANCUSKIMFormę do zapiekania (tym razem użyłam niewielkiej miski żaroodpornej) dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy na nią arkusz ciasta i dokładnie nakłuwamy go widelcem. Wstawiamy formę na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na środek).

W tym czasie jajka mieszamy ze śmietanką, dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wlewamy masę. Dodajemy ser kozi, pomidory suszone oraz pomidory malinówki – pokrojone w plastry. Na ser i pomidory dodajemy trochę tymianu. Całość zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli zauważymy, że rogi ciasta są zbyt bardzo przypieczone, możemy na dalszą część pieczenia zakryć je folią. Po 20 minutach wyjmujemy quiche z piekarnika, dodajemy świeży tymianek.

 

PS. Jest wiele wariacji na temat tego dania. Możecie do śmietanki i jajek dorzucić np. garść starego, żółtego sera, można tez dodać łyżkę pesto. W zasadzie jest tyle wariacji, ile smaków czujecie :)

 

Smacznego! Asia.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.