Quiche ze szparagami, pomidorami i botwinką

QUICHE ZE SZPARAGAMI, POMIDORAMI I BOTWINKĄJuż sama nie wiem czy bardziej wolę tartę czy quiche. Chyba miłość rozkłada się po równo, w zależności od dnia i tego co mam w lodówce. Quiche jest pyszny i naprawdę nie ma wielkiej trudności, by wyszedł dobry. Quiche ze szparagami, pomidorami i botwinką to esencja wiosny. Zróbcie, warto :)

Quiche ze szparagami, pomidorami i botwinką
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. arkusz ciasta francuskiego
  2. 100 ml śmietanki 30%
  3. 4 jajka
  4. 6 szparagów
  5. 10 pomidorków koktajlowych
  6. garść młodych listków botwinki
  7. sól, świeżo mielony pieprz
  8. masło + bułka tarta – do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
  1. * Formę smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Nakładamy ciasto francuskie. Boki ciasta możemy zawinąć na formie. Należy je przytrzymać/owinąć aluminiową folią, aby podczas pieczenia nie zsunęły się.
  2. * Ciasto delikatnie podpiekamy – ok. 15 minut w 180 stopniach. Powinno złapać delikatnie złoty kolor. Po podpieczeniu ściągamy folię.
  3. * Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy śmietankę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
  4. * Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na kawałki.
  5. * Pomidory myjemy, kroimy na pół.
  6. * Listki botwinki płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki.
  7. * Na podpieczonym cieście układamy szparagi, pomidorki i botwinę. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
  8. * Quiche zapiekamy w 190 stopniach ok. 40 minut. Masa powinna być ścięta, a boki ładnie złote.
  9. * Jeśli zbyt szybko zaczną brązowieć, ponownie możemy zakryć je aluminiową folią.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

QUICHE ZE SZPARAGAMI, POMIDORAMI I BOTWINKĄ

QUICHE ZE SZPARAGAMI, POMIDORAMI I BOTWINKĄ

 

Smacznego, Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *