Racuszki z jabłkiem i jagodami

RACUSZKI Z JABŁKIEM I JAGODAMI

Chrupiące, pulchne i zdrowe, bo z jabłkiem oraz z dodatkiem mąki żytniej – takie były nasze mini placuszki.

Placuszki czy racuszki są dla mojego Pieguska alternatywą do naleśników. Ciasto przygotowuje się w mgnieniu oka, smażenie też nie trwa długo.

Placuszki podałam z syropem klonowym i jagodami. Można je również oprószyć cukrem pudrem i polać musem owocowym.

Racuszki można przygotować z samej mąki pszennej, można też mąkę pszenną pomieszać z żytnią, a można również użyć mąki razowej.

 

Racuszki z jabłkiem i jagodami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 szklanka mąki (może być pomieszana – poł na pół np. pszenną z żytnią)
  2. 1 jajko
  3. 1 szklanka mleka
  4. szczypta soli
  5. łyżka masła
  6. 2 jabłka
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. olej lub masło do smażenia
  9. dodatki: syrop klonowy, jagody, cukier puder
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajko myjemy, wbijamy do miski, roztrzepujemy.
  2. Dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli  i proszek do pieczenia – miksujemy całość.
  3. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta, mieszamy.
  4. Do ciasta dodajemy również rozpuszczone masło.
  5. Ciasto powinno być dość gęste, dużo bardziej niż zwykłe ciasto na naleśniki.
  6. Jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej mąki (lub mleka).
  7. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło lub olej. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię niewielką ilość ciasta. Samżymy ok. 2 minuty z każdej strony – na złoty kolor.
  8. Po usmażeniu placuszki polewamy syropem klonowym i posypujemy jagodami.
  9. Smacznego!
  10. Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *