RACUSZKI Z JABŁKIEM I SOSEM Z TRUSKAWEK

Racuszki to idealna propozycja śniadaniowa. Mój synek je uwielbia, zresztą tak samo jaki naleśniki. Racuchy świetnie smakują z dodatkiem kawałków jabłek. Zdarza mi się, że zamiast kroić jabłko, ścieram je na tarce o grubych oczkach i dodaję do ciasta. Tych racuchów nie smażyłam na oleju. Do ciasta dodałam łyżkę masła i smażyłam je na suchej teflonowej patelni. Dzięki temu miały cudowny, biszkoptowy smak. Racuszki z jabłkiem idealnie smakowały z sosem z truskawek, który przyrządziłam z mrożonych owoców.RACUSZKI Z JABŁKIEM I SOSEM Z TRUSKAWEK

SKŁADNIKI:

* 1 szklanka mąki

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 jajko

* 1 szklanka mlekaRACUSZKI Z JABŁKIEM I SOSEM Z TRUSKAWEK

* 1 łyżka cukru waniliowego

* szczypta soli

* 2 jabłka

* 1 łyżeczka masła

* cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, posiekane lub rozpuszczone masło oraz mleko i żółto. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do składników. Całość miksujemy. Ciasto powinno być lekko gęste. Jeśli jest zbyt luźne, RACUSZKI Z JABŁKIEM I SOSEM Z TRUSKAWEKtrzeba dodać więcej mąki. Jabłko obieramy ze skórki i albo kroimy na kawałki albo ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy patelnię teflonową i bez grama tłuszczu nakładamy małe porcje ciasta. Racuszki smażymy ok. 2 minuty na każdej ze stron- aż zrumienią się na złoto.

Sos przygotowujemy z owoców (użyłam mrożonych truskawek). Rozmrażamy je, dodajemy łyżkę cukru i miksujemy blenderem.

Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem. Podajemy polane sosem lub z sosem w osobnym naczyniu.

Smacznego :)

Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *